Tip ons
Tip ons

Je kunt zelf jouw bijdrage/tip via dit formulier toesturen. Wij zullen deze controleren en mogelijk gebruiken voor publicatie. Let op! Aangeleverd materiaal dient rechtenvrij te zijn of er moet schriftelijk toestemming zijn verleend voor het gebruik ervan.

Nu:
Straks:
Nu:
Straks:

Minister Schouten maakt zich sterk voor sierteeltsector

Door: WOSRedactie

Gepubliceerd op: donderdag 26 maart 2020 12:28

Foto: Twitter Royal FloraHolland


Minister Carola Schouten zegt er alles aan te doen om oplossingen te vinden voor de "urgente en grote problematiek" die in de sierteeltsector is ontstaan door de coronacrisis. Dat gebeurt niet alleen op nationaal vlak, maar ook in Europees verband, zo blijkt uit haar antwoorden op vragen van het Tweede Kamerlid Arne Weverling (VVD).

Weverling wilde van de minister weten welke maatregelen zij tot dusver heeft genomen of overweegt te nemen om bedrijven in de sierteeltsector te ondersteunen. Schouten wijst in eerste instantie op het algemene noodpakket dat het kabinet op 17 maart heeft gepresenteerd. "Deze maatregelen zijn toegankelijk voor alle bedrijven die voldoen aan de voorwaarden (er is geen plafond), de sierteeltsector daarbij inbegrepen", aldus de minister.


Schouten stelt verder: "Ik volg de ontwikkelingen nauwlettend en ben daarbij voortdurend in gesprek met vertegenwoordigers van de sierteeltsector om de noodzakelijke aanpassingen te kunnen doen als de situatie daarom vraagt. Zo wordt samen met de sierteeltsector in kaart gebracht wat de knelpunten zijn en welke nationale of Europese maatregelen eventueel aanvullend nodig zijn."

Compensatie voor 'doordraaien'
Ook maakt zij zich in Europees verband hard voor maximaal gebruik voor de sierteeltsector van EU- steun. "Vanwege de urgente en grote problematiek zal ik de Europese Commissie vragen om te voorzien in maatregelen zoals die reeds bestaan voor de groenten- en fruitsector. Ik denk daarbij aan compensatie voor geleden schade zoals steun voor het doordraaien dan wel het uit de markt nemen van sierteeltproducten (vergoedingen voor niet-afgezette producten)", verklaart Schouten.

Energiekosten
Weverling informeerde ook naar mogelijke sectorspecifieke aspecten, zoals de naderende energierekening voor sierteeltbedrijven.
In haar reactie wijst de minister er op dat het kabinet de heffing van de energiebelasting en/of de heffing van Opslag Duurzame Energie (ODE) voor bedrijven in de tweede, derde en vierde belastingschijf tijdelijk wil uitstellen. Dit als aanvulling op het reeds mogelijke uitstel voor betaling van inkomstenbelasting, loonbelasting, omzetbelasting en vennootschapsbelasting. "Dit is specifiek voor afnemers van elektriciteit en aardgas, waaronder de sierteeltsector, relevant", zegt Schouten.

Roep om Noodfonds
Om de sierteeltketen te behouden voor Nederland, is snel een Noodfonds nodig. Die oproep deden donderdag organisaties uit de sierteeltketen in een brief aan minister Schouten. "De impact van de crisis is groot, juist omdat dit het seizoen is dat we veel omzet horen te draaien", zegt Jaap Bond, voorzitter van de Regiegroep Coronacrisis Tuinbouw. "Het is bijzonder teleurstellend dat minister Schouten in de EU-Landbouwraad gisteren geen gehoor vond voor extra steunmaatregelen", voegt hij eraan toe.

Bond vindt het zeer te prijzen dat de minister de problematiek snel bij de Landbouwraad op tafel legde. "Nu Brussel de deur dichthoudt, kijken we naar wat het kabinet voor ons kan betekenen. Snelheid is geboden. Eerste bedrijfssluitingen zijn helaas een feit", zegt hij.


Terug

Deel deze pagina: LinkedIn Google+
Greve banden algemeen
Gerelateerd
Media Choice - powered by: HPU internet services / IB broadcast / Maxx-XS