Tip ons
Tip ons

Je kunt zelf jouw bijdrage/tip via dit formulier toesturen. Wij zullen deze controleren en mogelijk gebruiken voor publicatie. Let op! Aangeleverd materiaal dient rechtenvrij te zijn of er moet schriftelijk toestemming zijn verleend voor het gebruik ervan.

Nu:
Straks:
Nu:
Straks:

Mogelijk in toekomst toch windmolens op ABC Westland

Door: Stefan van der Meer

Gepubliceerd op: woensdag 10 oktober 2018 17:57

Foto: Het project met deze windmolens mislukte eerder


Er komen in de toekomst waarschijnlijk toch windmolens te staan op bedrijventerrein ABC Westland. Dat is althans de verwachting van directeur Herwi Rijsdijk, die woensdag te gast was in de Dwars door de Regioshow op WOS Radio.

ABC Westland is al geruime tijd bezig met het verduurzamen van het terrein. Enerzijds omdat Rijsdijk en de bedrijven dat zelf belangrijk vinden, maar anderzijds is het ook een wens van klanten. "De supermarkten in Europa wensen dat de producten die zij krijgen een lagere CO2 footprint hebben."

Eén van de duurzame initiatieven is het plaatsen van zonnepanelen, op dit moment liggen er ruim 18.000 op de bedrijfsdaken. "We zijn bezig met de vernieuwing van onze bedrijfspanden, dat moet zo goed mogelijk geïsoleerd zijn, want het zijn allemaal hallen waarin groente en fruit gekoeld wordt. We zoeken ook naar duurzame oplossing voor koeltechniek, zodat we bij wijze van spreken de achterkant van de koelcel gebruiken voor de verwarming van onze kantoren." Mede hierdoor heeft ABC Westland inmiddels al een verduurzamingsslag van 'ruim 30 procent' gemaakt.

Windmolens
ABC Westland zette eerder ook in op windmolens. Een proef met mini-windmolens op de daken is echter mislukt. "Helaas brengt dat niet de energie op die we hadden gehoopt."

Eerder was er ook de wens voor grote windmolens, in het midden van het bedrijventerrein. Dat stuitte toen op veel verzet. Rijsdijk verwacht echter dat de overheid hem in de toekomst verplicht ze toch te plaatsen. "De provincie Zuid-Holland heeft met pijn in het hart afscheid genomen van ons bedrijf, maar men heeft wel gezegd dat we voor de toekomst oplossingen in deze sfeer moeten creëren. En voor ons is het - op dit moment - de enige mogelijkheid om CO2-neutraal te worden."


Terug

Deel deze pagina: LinkedIn Google+
Boekestijn
Gerelateerd
Media Choice - powered by: HPU internet services / IB broadcast / Maxx-XS