Nu:
Straks:
Nu:
Straks:

NAM legt gasproductie stil, maar bestrijdt het besluit

Door: WOSRedactie

Gepubliceerd op: dinsdag 13 februari 2018 20:56

Foto: Signbiblio


De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) heeft de gasproductie uit de velden 'Maasdijk' en 'Monster' dinsdag stilgelegd. Hiermee heeft de NAM gehoor gegeven aan de opdracht van het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) om die productie binnen 24 uur te staken. De NAM is het overigens niet eens met het besluit van de toezichthouder.

Het SodM heeft op 8 augustus vorig jaar aangegeven, dat de geproduceerde volumes aardgas uit de velden Hardenberg-Oost, Maasdijk en Monster te hoog zijn. Die wijken volgens SodM af van de door het ministerie goedgekeurde winningsplannen. Destijds heeft het SodM als toezichthouder direct een voorgenomen handhavingstraject aangekondigd.

In discussie is de wijze waarop het totale productievolume berekend moet worden. Het instemmingsbesluit van de minister, behorend bij het winningsplan, wordt door SodM anders geïnterpreteerd dan door de NAM. In een reactie aan SodM heeft NAM betoogd, dat wèl is voldaan aan de eisen bij het winningsplan.

In zijn besluit van dinsdag gaat SodM niet mee in de zienswijze van de NAM en is deze toezichthouder voor Maasdijk en Monster overgegaan tot handhaving. Er is door de NAM onmiddellijk uitvoering gegeven aan het besluit: de productie uit de velden Maasdijk en Monster is inmiddels stilgelegd. Het besluit van SodM wordt de komende tijd door de NAM nader bestudeerd.


De NAM blijft van mening dat de productie uit de velden Maasdijk en Monster veilig en conform het winningsplan en wet- en regelgeving heeft plaatsgevonden, en dat dit ook in de toekomst kan plaatsvinden.


Terug

Deel deze pagina: LinkedIn Google+
Banner Evides
Gerelateerd
Media Choice - powered by: HPU internet services / IB broadcast / Maxx-XS