Archief

NAM mag weer gas winnen in Monster, gaskraan in Maasdijk blijft dicht

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) mag de gaswinning op de locatie aan de Madeweg in Monster weer voortzetten. De gaskraan moest daar in februari dicht, omdat er volgens het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) meer gas naar boven was gehaald dan volgens het winningsplan is toegestaan. De NAM bestreed dat besluit echter en krijgt nu gelijk van de minister.

Volgens de NAM was er discussie over de manier waarop het totale productievolume berekend moet worden. Daarin zat volgens de NAM een 'onzekerheidsmarge' van 20 procent. Het instemmingsbesluit van de minister, behorend bij het winningsplan, werd door SodM anders geïnterpreteerd dan door de NAM.

Minister Wiebes (Economische Zaken en Klimaat) heeft nu besloten een nieuwe maximale productie van 3151 miljoen kubieke meter vast te stellen, waarin die 20 procent is opgenomen. In Monster is tot nu toe 2688 miljoen kubieke meter gas uit de grond gehaald.

Ook het productieveld in Maasdijk moest in februari dicht, omdat daar te veel gas werd gewonnen. Dit veld blijft echter dicht, omdat de reeds gewonnen hoeveelheid gas ook het nieuwe maximum overschrijdt dat door de minister is vastgesteld.

Het SodM heeft de NAM verzocht om het monitoringsnetwerk uit te breiden, omdat de hogere productiehoeveelheid een hoger risico geeft op trillingen.

Categorieen:
Monster Maasdijk Economie