Archief
Open Street Map

Open Street Map

NAM wil tot 2027 naar aardgas boren in het Westland

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) wil nog tot en met 2027 naar aardgas boren in het Westland. In het winningsplan van de NAM staat dat een bodemdaling van maximaal 2 centimeter wordt verwacht boven het gasveld 'Maasdijk'. De organisatie Milieudefensie zet daar vraagtekens bij.

Al sinds de jaren tachtig vindt er op diverse plaatsen in het Westland gasproductie plaats. Om ook de laatste beetjes gas omhoog te halen, wil de NAM de zogeheten fracking-techniek inzetten. Daarbij worden er op circa 3 kilometer diepte scheuren in het gasveld gecreƫerd door onder druk een vloeistof met korrels in te brengen. De korreltjes zorgen ervoor dat de scheuren open blijven waardoor het gas gemakkelijker naar de put stroomt.

Deze techniek wordt in Nederland al sinds de jaren vijftig toegepast, inmiddels meer dan 220 keer en altijd zonder problemen, zegt de NAM. Toch is er een kleine kans op aardbevingen en bodemverzakking, schrijft het bedrijf. De kans op een beving loopt volgens de NAM uiteen van 19 procent bij het Gaagveld tot 42 procent bij het 's-Gravenzandse veld.

De verwachting is dat er tot 2027 in onze regio maximaal 2,1 miljard kubieke meter gas uit de grond wordt gehaald. In totaal is er tot nu toe 18 miljard kubieke meter gas onttrokken uit de Westlandse bodem. Evert Hassink van Milieudefensie vraagt zich af waarop de NAM en TNO zich baseren, als ze spreken over een bodemdaling van maximaal 2 centimeter: "In het oude winningsplan was de verwachting maximaal 4 centimeter bodemdaling, maar uiteindelijk zag je allerlei getallen langskomen van 2, 4, 6, 10; het is gewoon vrij onvoorspelbaar", zegt hij.

In opdracht van het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) heeft onderzoeksinstituut TNO de cijfers van de NAM getoetst. Volgens TNO sporen de gedane metingen met de in het verleden gepresenteerde verwachtingen van de NAM. In de periode van 1989 (nulmeting) tot 2016 is de maximale bodemdaling hier 13,4 centimeter geweest. Dit is een combinatie van natuurlijke bodemdaling en daling als gevolg van gaswinning, want die laatste zou minder dan 6 centimeter hebben bedragen. TNO deelt de verwachting dat de 'gaswinningdaling' in de periode tot 2017 beneden de 2 centimeter zal blijven.

Informatieavond

Milieudefensie houdt speciaal voor omwonenden een informatiebijeenkomst. Die is aankomende maandag om 19.30 uur in Corcordia in Maasdijk. Ook het ministerie van Economische Zaken houdt een informatiebijeenkomst. Die is op woensdag 4 juli van 17.00 tot 20.00 uur in het Fletcher hotel in Naaldwijk.