Tip ons
Tip ons

Je kunt zelf jouw bijdrage uploaden op onze website. Wij zullen deze controleren en bij goedkeuring publiceren.

Nu:
Straks:
Nu:
Straks:

Niet genoeg aardwarmte voor alle deelnemers Triasproject

Door: Bas Booister

Gepubliceerd op: dinsdag 20 februari 2018 17:29


Ongeveer een derde van de bedrijven die zich bij aardwarmteproject Trias Westland heeft aangesloten, zal voorlopig geen aardwarmte krijgen. In elk geval niet uit de Naaldwijkse put met een diepte van vier kilometer waarvan men tot vorige week nog hoopte heet water te krijgen. Dat is dinsdagmiddag uitgelegd op een persconferentie van de projectorganisatie van Trias Westland.

De zogeheten Trias-laag op vier kilometer diepte blijkt namelijk niet genoeg waterdoorlatende stenen te bevatten en er zijn kleine hoeveelheden gas ontdekt, waardoor het onverantwoord zou zijn om verder te gaan met het project. Daarom is besloten om water op te pompen uit de meer geschikte, maar minder hete Onder-krijt-laag op 2,3 kilometer diepte. Wel moet hiervoor eerst nog een test plaatsvinden.

Een domper voor het projectteam achter aardwarmteboring. Graag hadden ze als eerste in Nederland water van ruim 120 graden naar boven gehaald om daar diverse tuinbouwbedrijven mee te verwarmen. Maar voor zo'n 15 bedrijven gaat dat voorlopig niet lukken. Voor hen wordt gekeken of ze alsnog op een nieuw aardwarmteproject kunnen worden aangesloten. De telers tonen volgens Trias Westland begrip voor de situatie.


In de komende weken wordt er op het boorterrein aan de Lange Broekweg een tweede put geboord, zodat het water dat omhoog gepompt wordt, ook weer terug de grond in kan. Die tweede put komt zeven meter naast de al bestaande put te staan. Er wordt geboord met een bocht, waardoor de eindpunten van de twee boringen op ongeveer 1,5 kilometer van elkaar komen te liggen. De tweede put zal er over ongeveer 10 weken staan.


Terug

Deel deze pagina: LinkedIn Google+
's-Heeren Loo
Gerelateerd
Media Choice - powered by: HPU internet services / IB broadcast / Maxx-XS