Nu:
Straks:
Nu:
Straks:

Nieuw besluit nodig over komst islamitische basisschool in Naaldwijk

Door: WOSRedactie

Gepubliceerd op: woensdag 7 februari 2018 10:30

Foto: Signbiblio


De minister van onderwijs moet een nieuw besluit nemen over de eventuele vestiging van een islamitische basisschool in Naaldwijk. De afwijzing die in december 2016 is gedaan, was niet goed onderbouwd. Dat stelt de Raad van State woensdagochtend in een uitspraak.

De scholenstichting Yunus Emre was bij de Raad van State in beroep gegaan tegen een beslissing van voormalig staatssecretaris Sander Dekker. Die stelde destijds dat de daadwerkelijke animo voor een islamitische basisschool in Westland onvoldoende was aangetoond. In Westland wonen zo’n 300 moslimkinderen in de schoolgaande leeftijd. De stichtingsnorm waaraan de school moet voldoen is 257 leerlingen. 

Volgens het ministerie van onderwijs is de wettelijke regeling niet zo simpel. Omdat het in Westland om de eerste islamitische school gaat, moest Yunus Emre een vergelijkbare gemeente zoeken waar al zo'n school is. Dat werd uiteindelijk Maastricht. Het ministerie vindt Maastricht echter geen goede vergelijking, omdat daar veel meer moslims wonen dan in Westland.
Yunus Emre kwam met het verweer, dat het niet gaat om de totale moslimbevolking van een stad, maar om het aandeel schoolkinderen daarin. Dat aantal wijkt volgens haar in Westland niet af van Maastricht.

Oordeel Raad van State
De Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State stelt, dat de staatssecretaris er rekening mee had moeten houden dat in de gemeente Westland aanzienlijk meer kinderen in de basisschoolleeftijd wonen dan in Maastricht. Ook als dat in verhouding minder kinderen met een niet-Westerse achtergrond zijn, zouden er in totaal nog steeds genoeg leerlingen kunnen zijn voor een islamitische basisschool, zo wordt gesteld. De minister zal daar in zijn nieuwe besluit rekening mee moeten houden.

Nieuwe aanvraag
Yunus Emre heeft onlangs bij de gemeente Westland een nieuwe aanvraag ingediend, zo meldde wethouder Marga de Goeij maandagavond in een commissievergadering. De scholenstichting heeft tot 1 april de tijd om deze met cijfers te onderbouwen. De gemeenteraad moet uiterlijk 1 juli dit jaar een besluit nemen.


Terug

Deel deze pagina: LinkedIn Google+
DON Feestweek
Gerelateerd
Media Choice - powered by: HPU internet services / IB broadcast / Maxx-XS