Archief
Thierry  Schut

Thierry Schut

Nieuwe afspraken tussen gemeente, politie en buurtpreventie

De gemeente Westland, buurtpreventie Westland en politie-eenheid Den Haag hebben donderdag een nieuw samenwerkingsconvenant ondertekend. Hierin is vastgelegd wat de partijen van elkaar mogen verwachten als het gaat om hun inzet voor de veiligheid van de gemeente.

Werd in de oude overeenkomst de operationele ondersteuning door de politie alleen genoemd, in de nieuwe overeenkomst wordt die uitgebreid beschreven. Ook is nu het trainen van buurtpreventen opgenomen. Verder wordt de subsidiƫring van de buurtpreventie door de gemeente duidelijker omschreven.



De buurtpreventen zijn nauw betrokken bij het toezicht op straat en vormen de ogen en oren van de gemeente en politie. Zij surveilleren en spreken mensen aan op ongewenst gedrag. De operationele ondersteuning is een verantwoordelijkheid van politie eenheid Den Haag. Strafbare feiten en andere bijzonderheden worden gemeld bij de politie, die er op haar beurt voor moet zorgen dat er alert op deze meldingen wordt gereageerd.

Burgemeester Arends benadrukte bij de ondertekening dat veiligheid geen exclusieve taak van de gemeente en politie. "Integendeel, het is een taak van iedereen. Niet voor niks heeft het nieuwe Westlandse Veiligheidsbeleid het motto 'Veiligheid begint bij jezelf'. Het is mooi om te zien dat er veel inwoners zijn die zich verantwoordelijk voelen voor de veiligheid in hun dorp en zich hebben aangesloten bij de buurtpreventie. Ik heb daar grote waardering voor."

Westland telt in totaal 400 buurtpreventen. Op dit moment zijn er buurtpreventieverenigingen actief in Maasdijk, Honselersdijk, Wateringen, Kwintsheul, Naaldwijk, Monster/Ter Heijde, 's-Gravenzande, De Lier en Poeldijk. Daarnaast is er in het buitengebied van De Lier een buurtpreventievereniging die werkt met Whatsapp-groepen.