Archief

Nieuwe kans om Westland Fairtrade-gemeente te maken

Er is nieuwe hoop dat Westland zich kan gaan kwalificeren voor het predicaat Fairtrade-gemeente. 's-Gravenzander Hans Triep heeft zich aangemeld om samen met drie bestuursleden van de wereldwinkel in zijn woonplaats de kar te gaan trekken.

Triep, gepensioneerd manager inkoopbedrijf van een grote bankinstelling, las dat het initiatief op de klippen leek te zijn gelopen, omdat niemand het voortouw wilde nemen. Wethouder Karin Zwinkels gaf in de raadscommissievergadering van woensdag 3 oktober een laatste openbare kans voor Fairtrade.

Eerlijke prijs

In Fairtrade-gemeenten wordt er onder meer naar gestreefd dat boeren en andere producenten in ontwikkelingslanden een eerlijke prijs voor hun producten ontvangen.

Volgens B en W van Westland is er in de gemeente een breed aantal bedrijven en instellingen dat zich bij het Fairtrade-streven heeft aangesloten. Mede gezien de spreiding van deze bedrijven over de gemeente, is er voldoende potentieel om de Fairtrade-gedachte uit te dragen en bredere maatschappelijke bewustwording te creƫren, aldus B en W. Echter, het daadwerkelijk bestaan van een zogeheten 'lokale werkgroep' is een basisvoorwaarde bij de landelijke Fairtradegemeente-organisatie.

Omdat de gemeente Westland inmiddels al wel aan alle andere voorwaarden voor certificering voldoet, was bij velen de teleurstelling groot dat het college begin september liet weten dat het met de certificeringsprocedure wil stoppen.

Motie uit 2014

In november 2014 nam het toenmalige college een motie over die door Progressief Westland was opgesteld en bij voorbaat gesteund werd door de fracties van CDA, GemeenteBelang Westland en D66. "Het hebben van de titel Fairtrade-gemeente is niet alleen goed voor arme landen, maar ook goed voor het imago van Westland als internationale duurzame Greenportgemeente", zo stond in de motie.

De nieuwe werkgroep Fairtrade Westland heeft intussen de actuele stand van zaken in beeld gebracht en is bezig de noodzakelijke acties in een plan van aanpak op te nemen. Dat plan wordt medio januari aan de wethouder aangeboden. Wie ook zijn schouders onder dit streven wil zetten, kan dit kenbaar te maken via e-mailadres info@wereldwinkelsgravenzande.nl. Dat geldt ook voor bedrijven en instellingen die inkoop van fairtradeproducten overwegen.