Tip ons
Tip ons

Je kunt zelf jouw bijdrage/tip via dit formulier toesturen. Wij zullen deze controleren en mogelijk gebruiken voor publicatie. Let op! Aangeleverd materiaal dient rechtenvrij te zijn of er moet schriftelijk toestemming zijn verleend voor het gebruik ervan.

Nu:
Straks:
Nu:
Straks:

Nieuwe Waterweg wordt anderhalve meter dieper

Door: Bas Booister

Gepubliceerd op: zondag 12 juni 2016 17:02

Foto: Rijkswaterstaat Harry van Reeken


De Nieuwe Waterweg tussen Hoek van Holland en de Beneluxtunnel bij Schiedam wordt verdiept, tenminste, als het aan het Havenbedrijf Rotterdam ligt. De organisatie is gestart met voorbereidingen om het kanaal anderhalve meter dieper te maken. Zo moeten er grotere boten doorheen kunnen varen, waardoor er meer lading met de schepen meekan en de handel goedkoper kan worden.

Het verdiepen van de Nieuwe Waterweg gebeurt over een lengte van vijfentwintig kilometer. In de aangevraagde vergunning wordt vanaf Hoek van Holland tot en met de Beneluxtunnel, de Nieuwe Waterweg gemiddeld 16,30 meter diep gemaakt.

Er moet nog een vergunning worden afgegeven en financiering worden gevonden, maar het Havenbedrijf verwacht dat er nog voor het einde van het jaar met het verdiepen kan worden gestart. De werkzaamheden nemen dan zo'n zes maanden in beslag en bestaan vooral uit het baggeren van het kanaal.

Goud
Overigens zou er bij dat baggeren nog wel eens goud gevonden kunnen worden. In 1940 is er namelijk een schip uit Maassluis met 937 goudstaven op een Duitse mijn gelopen op de Nieuwe Waterweg. Zes van deze goudstaven zijn nooit teruggevonden. Die zijn bij elkaar zo'n 2,5 miljoen euro waard.

Jaarlijks varen er meer dan 15.000 zeeschepen over de Nieuwe Waterweg. Voor sommige schepen is de rivier echter te ondiep. Het Havenbedrijf Rotterdam hoopt door deze stap te zetten dat dit in de nabije toekomst niet meer het geval is.


Terug

Deel deze pagina: LinkedIn Google+
Greve banden algemeen
Gerelateerd
Media Choice - powered by: HPU internet services / IB broadcast / Maxx-XS