Archief

Nieuwe zorgtelefoon moet dementerenden rust geven

Steeds meer mensen krijgen te maken met de ziekte van Alzheimer. De ziekte maakt mensen vergeetachtiger en laat ze vaak in herhaling vallen. Mensen met Alzheimer willen wel gewoon in contact blijven, maar overdag zijn veel mensen aan het werk en is er dus geen tijd voor. Westlander Jelle Hylarides heeft hier iets op bedacht, namelijk de Care-riing.

De Care-riing is een nummer waar dementerenden naar kunnen bellen, ook wanneer familieleden geen tijd hebben. Er wordt dan een gesprek gesimuleerd met een familielid met antwoorden die de patiënt rust kunnen geven.

De uitvinding is gebaseerd op ervaringen met Hylarides' moeder. Zij is Alzheimer-patiënt en woont in verzorgingstehuis Sonnevanck in 's-Gravenzande. "Ik weet hoe belangrijk contact voor haar is", zegt Hylarides. Aan de telefoon hoort ze dan ook de stem van haar zoon en gaat het gesprek over hun familieherinneringen.

Care-riing bevindt zich nog in de proeffase. Bij de moeder van Hylarides werkt het heel goed. "De volgende vraag is of het ook gaat werken bij andere mensen", stelt locatiemanager van Sonnevanck Jet Timmerman. Volgens haar zou de Care-riing een uitkomst bieden in de zorg. "Wij kunnen nooit de zoon of partner van een patiënt vervangen en daar worden de mensen juist rustig van."

Benadrukt wordt, dat Care-riing niet in de plaats komt van contact met dementerenden, maar het is meer 'een aanvulling op'. De komende tijd wordt het project verder uitgetest.