Nu:
Straks:
Nu:
Straks:

Nieuws

Filteren op datum:
        
Helft Hoekenezen heeft op Leefbaar of VVD gestemd maandag 26 maart 2018 13:01

Helft Hoekenezen heeft op Leefbaar of VVD gestemd

Hoekenezen hebben bij de gemeenteraadsverkiezingen vooral gestemd op Leefbaar Rotterdam en de VVD. Dat blijkt uit de uitslagen per stembureau die openbaar zijn gemaakt. Leefbaar heeft nipt meer stemmen gehaald, maar procentueel gezien hebben ze allebei 24,5 procent van de stemmen gekregen. Hoek van Holland is onderdeel van Rotterdam. Net als in Hoek van Holland is Leefbaar in de gehele gemeente de grootste partij geworden met 11 zetels (21 procent van de stemmen). VVD is de tweede partij van de stad geworden met 5 zetels (11 procent van de stemmen).   Nieuwe partijen als De Broederschapspartij, U-Buntu Connected Front, Beweging Armoedebestrijding Rotterdam en Jong Rotterdam hebben in Hoek van Holland geen stemmen gekregen. Ook Nida, een partij op islamitische grondslag, heeft in het dorp geen stemmen gekregen, terwijl Denk nog een enkele stem heeft binnengehaald. GebiedscommissieTegelijk met de gemeenteraadsverkiezingen kon men ook kiezen voor een nieuwe gebiedscommissie. Daarbij heeft Lokaal Hoek van Holland een 'monsterscore' van 51 procent van de stemmen binnengehaald. Daarmee heeft de partij van Peter Stok 6 zetels en dus de absolute meerderheid.Het CDA staat op nummer twee met 22 procent van de stemmen en PvdA volgt met 15 procent, waardoor beide partijen 2 zetels behalen. Nieuwkomer D66 heeft 1 zetel. In totaal heeft 49.5 procent van de kiesgerechtigden in Hoek van Holland gestemd voor de gebiedscommissie.
Lees meer
Gebiedscommissie wil vasthouden aan oorspronkelijk plan voor Bonnenpolder donderdag 15 maart 2018 23:11

Gebiedscommissie wil vasthouden aan oorspronkelijk plan voor Bonnenpolder

De gebiedscommissie van Hoek van Holland heeft het liefst, dat de gemeente Rotterdam het oorspronkelijke plan voor de ontwikkeling van Oranjebonnen uitvoert. De commissie verkiest dat unaniem boven het plan voor de aanleg van een natuurbegraafplaats in de Bonnenpolder, zo bleek donderdagavond tijdens de vergadering in gebouw De Hoekstee. De commissie meent, dat de Hoekse bevolking er recht op heeft dat toegezegde gelden worden veiliggesteld. Zij wil verder compensatie voor het fijnstof van de intensieve scheepvaart, de grote CO2-uitstoot en de intensieve overslag van erts uit de haven en verder ook uitvoering van de beloofde natuurcompensatie voor de aanleg van de Tweede Maasvlakte. NatuurbegraafplaatsAanleiding voor het vastleggen van deze wens is het bij de gemeente Rotterdam ingediende plan voor de aanleg van een natuurbegraafplaats in een deel van de Bonnenpolder. Als bij de gemeente de wil écht aanwezig is om de (natuur)waarden van de Bonnenpolder voor de bevolking van Hoek van Holland te behouden, hoeft het plan voor de natuurbegraafplaats niet te worden uitgevoerd, zo meent de gebiedscommissie. Indien dat niet het geval is, ziet de gebiedscommissie een ontwerp-bestemmingsplan gebaseerd op die natuurbegraafplaats graag voor advisering tegemoet. Maar daarbij wordt er direct op gewezen, dat uit een recente enquête is gebleken, dat circa tweederde van de Hoekenezen het plan voor de natuurbegraafplaats niet ziet zitten. Volgens de (ambtelijke) visie van de gemeente leidt het voorstel van Natuurbegraven Nederland, het Zuid-Hollands Landschap en Natuurmonumenten tot vergroting van het recreatief gebruik van de polder. Een nieuw Rotterdams college van B en W zal na de gemeenteraadsverkiezingen een besluit moeten nemen over het advies van de gebiedscommissie.
Lees meer
Video 'Zonder natuurbegraven geen ontwikkelingen in Bonnenpolder' dinsdag 13 maart 2018 15:03

'Zonder natuurbegraven geen ontwikkelingen in Bonnenpolder'

De weerstand van een deel van de Hoekse bevolking tegen het plan voor natuurbegraven in de Bonnenpolder, zorgt ervoor dat mogelijk ook de plannen van het Zuid-Hollands Landschap (ZHL) voor het gebied niet doorgaan. Dat laat regiohoofd Arjan van den Heuvel desgevraagd weten aan WOS Media. De ontwikkelingen zouden grotendeels worden gefinancierd met geld van een natuurbegraafplaats. Volgens Van den Heuvel is het de bedoeling dat het Staelduinsebos wordt uitgebreid aan de kant van Hoek van Holland. "Binnen die uitbreiding moet een mooi duinbos worden gemaakt en daar zal ook het natuurbegraven plaats moeten vinden."Het plan voor een natuurbegraafplaats is essentieel voor de ontwikkeling van het gebied. De grond is momenteel aangekocht door Natuurbegraven Nederland, maar als het plan niet doorgaat, gaat het terug naar de oude eigenaar, de ervan van Rijckevorsel. Die zal de grond opnieuw in de markt zetten. "Zonder natuurbegraven achten wij de kans niet aanwezig dat we op een lange duurzame manier de Bonnenpolder open gaan houden", aldus Van den Heuvel.Vorige week werd uit de resultaten van een enquête duidelijk, dat een groot deel van de Hoekse bevolking een natuurbegraafplaats in de Bonnenpolder onwenselijk vindt. 63 procent van de respondenten ziet het plan niet zitten en 4 procent is het 'een beetje oneens' met de vestiging van een natuurbegraafplaats. Donderdag vergadert de gebiedscommissie in Hoek van Holland over de resultaten. Zij zal daarna een advies opstellen, zodat de gemeenteraad in Rotterdam een beslissing kan nemen.
Lees meer
Meerderheid Hoekenezen tegen natuurbegraafplaats in Bonnenpolder donderdag 8 maart 2018 22:10

Meerderheid Hoekenezen tegen natuurbegraafplaats in Bonnenpolder

Het plan voor de aanleg van een natuurbegraafplaats in een deel van de Bonnenpolder wordt door een groot deel van de Hoekse bevolking onwenselijk gevonden. Uit een door de gebiedscommissie gehouden enquête is naar voren gekomen, dat 63 procent van de respondenten de komst onwenselijk vindt en daar bovenop is 4 procent het "een beetje oneens" met vestiging van een natuurbegraafplaats. Bijna 20 procent van de deelnemers aan de enquête stemt in met het plan en een kleine 11 procent is het er een beetje mee eens. Circa 3 procent had geen mening. De uitkomsten van de bewonersenquête zijn donderdagavond bekendgemaakt tijdens de themabijeenkomst 'Natuur in de Bonnenpolder' in gebouw De Hoekstee. De Hoekse gebiedscommissie heeft voor het eerst een digitale enquête gehouden onder de lokale bevolking. Van de 2.000 willekeurig benaderde Hoekenezen hebben er 437 de vragenlijst volledig ingevuld, een respons van 22 procent. Visie Rotterdam op het planBehalve de uitslagen van de enquête werd ook de visie van de gemeente Rotterdam op het plan 'Landschap en natuur in de Bonnen' gepresenteerd. Volgens de gemeente leidt dit voorstel van het Zuid-Hollands Landschap, Natuurmonumenten en Natuurbegraven Nederland tot vergroting van het recreatief gebruik van de polder. "Het grootse en weidse karakter blijft behouden, maar met meer afwisselende natuur. Wel zijn onderzoeken naar (grond)water, waterkwaliteit en flora en fauna noodzakelijk", aldus Rotterdam.De gemeente ziet als belangrijkste aandachtspunten: uitwerken van de visie naar een landschapsontwerp, in beeld brengen van de effecten van natuurbegraven, de financiële onderbouwing, het aantonen van de economische haalbaarheid en duidelijkheid over beheer en exploitatie van de natuurontwikkeling. Het plan voor de Bonnenpolder staat op donderdag 15 maart op de agenda van de gebiedscommissie. Over het dan vast te stellen advies zal door het Rotterdamse college van B en W na de gemeenteraadsverkiezingen een besluit worden genomen.
Lees meer