Tip ons
Tip ons

Je kunt zelf jouw bijdrage/tip via dit formulier toesturen. Wij zullen deze controleren en mogelijk gebruiken voor publicatie. Let op! Aangeleverd materiaal dient rechtenvrij te zijn of er moet schriftelijk toestemming zijn verleend voor het gebruik ervan.

Nu:
Straks:
Nu:
Straks:

Nog geen gaswinning Maasdijk

Door: Kees van Doorn

Gepubliceerd op: maandag 10 september 2018 14:46


De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) mag de gaswinning in Maasdijk nog niet hervatten. Dat heeft Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) besloten. De toezichthouder vindt dat de NAM moet wachten, omdat belanghebbenden nog in beroep kunnen gaan tegen het besluit van het ministerie van Economische Zaken (EZ) om een hogere productie toe te staan en naar de rechter kunnen stappen.

In augustus vorig jaar stelde de SodM vast dat er veel meer gas was gewonnen op de locaties in Monster en Maasdijk dan was afgesproken met de overheid. Uiteindelijk werd in februari dit jaar onder dreiging van dwangsommen de gaswinning stilgelegd. De NAM was het daar niet mee eens, waarna minister Wiebes van EZ in mei besloot de maximale productie te verhogen.

Omdat 'Monster' onder het door minister Wiebes vastgestelde nieuwe maximum blijft, trok de toezichthouder de zogeheten 'last onder dwangsom' in, waardoor de NAM de winning in Monster kon herstarten. Op basis van de brief van Wiebes over de zaak meende de NAM dat ook de gaswinning in Maasdijk weer kon beginnen. Daar steekt de toezichthouder echter een stokje voor.

"Er ligt een ontwerp-instemmingsbesluit. Als het ministerie met een definitief besluit komt, kunnen daar nog bezwaren tegen worden ingediend", zo laat een woordvoerster desgevraagd aan WOS Media weten. "Het is nu te vroeg voor hernieuwde gaswinning. Eerst moet er een definitief instemmingsbesluit liggen."

Het verzoek van de NAM om de last voor Maasdijk in te trekken, is daarom door de SdoM afgewezen. Bovendien is opzettelijk meer winnen dan in het geldende winningsplan is toegestaan een economisch misdrijf, aldus de toezichthouder. Een overschrijding van hooguit 20 procent was toegestaan, maar de NAM pompte in Maasdijk 317 procent meer gas op.


Terug

Deel deze pagina: LinkedIn Google+
Greve banden algemeen
Gerelateerd
Media Choice - powered by: HPU internet services / IB broadcast / Maxx-XS