Tip ons
Tip ons

Je kunt zelf jouw bijdrage/tip via dit formulier toesturen. Wij zullen deze controleren en mogelijk gebruiken voor publicatie. Let op! Aangeleverd materiaal dient rechtenvrij te zijn of er moet schriftelijk toestemming zijn verleend voor het gebruik ervan.

Nu:
Straks:
Nu:
Straks:

Nog geen oplossing in zaak 'Kwekers', wel meer onduidelijkheid

Door: Stefan van der Meer

Gepubliceerd op: vrijdag 1 november 2019 11:10

Foto: WOS


Kwekers in de Kunst en de gemeente Westland kwamen donderdagmiddag in de Haagse rechtbank niet dichter bij elkaar. Wel was er onduidelijkheid over een offerte die de 'Kwekers' volgens de gemeente zouden hebben gestuurd, maar waar het bestuur zelf niets over wist.

De cultuurorganisatie was naar de rechtbank gestapt, omdat het een betaling eist van de resterende 60.000 euro van in totaal 100.000 euro die haar was toegezegd door voormalig burgemeester Sjaak van der Tak. Kort voor zijn afscheid per eind september 2017 is een voorschot van 40.000 euro overgemaakt aan Kwekers in de Kunst, officieel ten bate van te verzorgen optredens tijdens de openingsweek van het World Horti Center. De gemeenteraad van Westland was hiervan niet op de hoogte en eiste dat het uitgekeerde bedrag terugkomt, maar Kwekers in de Kunst verlangt alsnog de hele ton.

De vraag donderdag was of de toezegging van Van der Tak - die overigens werd gesteund door de rest van het college van B en W - ook daadwerkelijk een besluit was om subsidie te verstrekken. De vertegenwoordigers gaven aan van niet, omdat het niet terug te vinden was in de besluitenlijst van B en W en de begroting. Vreemd genoeg, zo vond de advocaat van de cultuurstichtring, was het bedrag wel opgenomen in de zogenoemde programmarapportage.

De gemeente kwam tijdens de behandeling van de zaak ook nog aan met een (door de gemeente afgewezen) offerte die Kwekers in de Kunst zou hebben gestuurd in de aanloop naar de opening van het World Horti Center. Dit zorgde voor veel verwarring, omdat deze offerte niet was opgenomen in de bewijsstukken en de gemeentevertegenwoordiger deze ook niet bij de hand had. Volgens penningmeester René Mendel van 'Kwekers' is er nooit een offerte gestuurd. Het is onduidelijk of de rechtbank deze offerte nog gebruikt in zijn onderzoek.

Duidelijk werd wel dat er voor de twee partijen geen mogelijkheid meer is om er samen uit te komen. Er is begin januari 2018 één gesprek geweest, maar dat leidde niet tot een 'bevredigende' uitkomst. Het bestuur van Kwekers in de Kunst wil nog wel praten, maar dat is voor de gemeente geen optie. Haar vertegenwoordiger liet weten alleen opdracht te hebben gehad om de 40.000 euro terug te halen.

De rechtbank hoopt op korte termijn te komen tot een uitspraak. Mocht de offerte nog in het onderzoek worden betrokken, zal dit iets langer duren.

Aanvulling 12.45 uur:
Tijdens de extra raadsvergadering op 7 november 2017 is de extra offerte wel degelijk aan de orde gekomen. Volgens penningmeester René Mendel van Kwekers in de Kunst - zelf niet bekend met het document - had dit echter geen offerte mogen heten, omdat het 'slechts' een kostenoverzicht is. Maar, zegt Mendel, "op zich verandert het niet niks. Het geld was al gegeven en toegezegd, dus het is geen offerte om geld binnen te krijgen."


Terug

Deel deze pagina: LinkedIn Google+
GJ
Gerelateerd
Media Choice - powered by: HPU internet services / IB broadcast / Maxx-XS