Tip ons
Tip ons

Je kunt zelf jouw bijdrage/tip via dit formulier toesturen. Wij zullen deze controleren en mogelijk gebruiken voor publicatie. Let op! Aangeleverd materiaal dient rechtenvrij te zijn of er moet schriftelijk toestemming zijn verleend voor het gebruik ervan.

Nu:
Straks:
Nu:
Straks:

Nog geen rijksfinanciering voor streekomroepen

Door: WOSRedactie

Gepubliceerd op: donderdag 16 mei 2019 14:37


Mediaminister Arie Slob trekt nog niet de portemonnee voor het behouden en versterken van streekomroepen. Dat liet hij donderdag weten tijdens een algemeen overleg in de Tweede Kamer. Volgens Slob moet eerst duidelijk worden welke omroepen nu echt noodlijdend zijn en welke omroepen nog wel even toekunnen met de huidige financiering via de gemeente. Wel stelt hij dat er geld te halen valt (5,5 miljoen euro) uit een potje dat de samenwerking tussen streek- en regionale omroepen moet versterken.

Diverse streekomroepen stellen het financieel moeilijk te hebben, omdat ze enerzijds wel willen professionaliseren, maar anderzijds daar vanuit de gemeente niet voldoende geld voor krijgen. Bovendien vinden ze dat niet alleen de gemeentes moeten meebetalen, maar dat ook het ministerie een duit in het zakje moet doen, net zoals het ministerie dat doet voor de NPO (landelijke omroep) en de RPO (regionale omroep). Op die manier komen omroepen ook wat verder van gemeentes af te staan, wat de onafhankelijkheid ten goede zou moeten komen.

Een van de streekomroepen die in zeer zwaar weer verkeert, 1Twente uit Enschede, denkt de stekker er zelfs uit te moeten trekken als er niet heel snel geld beschikbaar komt. Maar de minister kon donderdag nog geen toezeggingen doen. Wel belooft hij, dat wanneer de financiƫle details van de streekomroepen bekend zijn, hij direct kijkt wat er nog mogelijk is. Hij probeert dat niet alleen vanuit zijn eigen ministerie te doen, maar samen met het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Volgens NLPO-directeur Marc Visch zijn alle gegevens op het ministerie bekend. Hij vindt het dan ook vreemd dat Slob stelt dat lang niet alle streekomroepen hun financiƫle gegevens hebben gedeeld met het ministerie. Bovendien vraagt Visch zich af wat de minister nu precies heeft aan de begroting. Volgens hem gaat het erom dat je kunt aantonen wat je ermee kunt doen. Hij vindt dan ook dat de minister maar moet laten weten welke informatie hij nog mist om tot een besluit te komen.

In juni verwacht Slob de informatie wel te hebben en komt hij met een brief.


Terug

Deel deze pagina: LinkedIn Google+
Boekestijn
Gerelateerd
Media Choice - powered by: HPU internet services / IB broadcast / Maxx-XS