Tip ons
Tip ons

Je kunt zelf jouw bijdrage uploaden op onze website. Wij zullen deze controleren en bij goedkeuring publiceren.

Nu:
Straks:
Nu:
Straks:

Nog steeds geen oplossing voor de kademuur aan de Heldringstraat

Door: Bas Booister

Gepubliceerd op: woensdag 4 juli 2018 13:43

Foto: Archieffoto


Er is nog steeds geen oplossing gevonden voor het probleem met de kademuur aan de Heldringstraat in Maassluis. De kademuur is er zeer slecht aan toe en er moet eigenlijk een nieuwe komen. Al bijna drie jaar lang worden de gemeente en 'kadegebruiker' bouwgrondstofbedrijf Van Nieuwpoort het niet eens over hoeveel ze elk moeten bijdragen aan het bouwwerk.

Het gaat dan ook niet over een 'lullig' bedrag. Een nieuwe kademuur kost tenminste 1,4 miljoen euro, zo werd in 2015 al duidelijk. Op die manier kan men er naar verwachting weer zo'n honderd jaar tegenaan. De huidige muur kan ook worden opgeknapt, wat ruim een ton moet kosten, maar dan zou de muur nog geen 25 jaar meegaan.

Van Nieuwpoort heeft een grote kraan op de kade staan en gebruikt de kade om zand te laden en te lossen. Daarom vindt de gemeente dat het bedrijf moet meebetalen. Juristen buigen zich al tijden over de zaak, maar een oplossing is nog steeds niet aan de orde.

'Niet bepaald loslippig'
Wethouder Fred Voskamp hoopt meters te kunnen maken in de zaak die hij heeft overgenomen van zijn voorganger en partijgenoot Kees Pleijsier. Veel meer laat hij er niet over los. Ook bij Van Nieuwpoort houden ze de kaken stijf op elkaar over de heikele kwestie.

Dat de staat van de kademuur zo slecht is, werd pas duidelijk toen men in 2015 bezig was om het ruim 90 jaar oude bouwwerk te verstevigen. Het was destijds een verrassing voor zowel de gemeente als de aannemer. Uiteindelijk moesten de werkzaamheden stilgelegd worden. Daarna heeft men de kade weer dichtgegooid.

Kadeproblemen
Hoewel deze zaak uniek is, staan de problemen met kades in de stad niet op zichzelf. In het oude centrum bleken de kades aan de Wip en de Goudsteen ook van slechte kwaliteit. Bij de Wip was de situatie zo ernstig dat er een aantal maanden geen gemotoriseerd verkeer meer overheen mocht. Inmiddels wordt die kademuur aangepakt. De verwachting is dat de werkzaamheden daar eind augustus afgerond zijn.


Situatie bij de Goudsteen

Van de kade aan de Goudsteen is al sinds 2010 duidelijk dat die van zeer slechte kwaliteit in. Toch is er in de tussentijd is er niet veel meer gedaan dan het plaatsen van hekjes aan de rand. Geplande werkzaamheden aan de kade zijn jaren uitgesteld. De gemeente heeft tien eigenaren van panden aan de Goudsteen uitgenodigd voor een bewonersavond over de kade. Werkzaamheden daar luisteren erg nauw vanwege de historische panden.


Terug

Deel deze pagina: LinkedIn Google+
Greve banden algemeen
Gerelateerd
Media Choice - powered by: HPU internet services / IB broadcast / Maxx-XS