Tip ons
Tip ons

Je kunt zelf jouw bijdrage/tip via dit formulier toesturen. Wij zullen deze controleren en mogelijk gebruiken voor publicatie. Let op! Aangeleverd materiaal dient rechtenvrij te zijn of er moet schriftelijk toestemming zijn verleend voor het gebruik ervan.

Nu:
Straks:
Nu:
Straks:

Nog weinig concrete afspraken tussen Arcade en Westland

Door: Bas Booister

Gepubliceerd op: dinsdag 12 februari 2019 16:22

Foto: Ben van der Stee


Er zijn nog maar weinig concrete afspraken gekomen uit het gesprek dat wethouder Ben van der Stee van Westland maandag hield met woningcorporatiedirecteur René Lemson van Arcade. Aanleiding voor dat gesprek was een kritische brief van Arcade waarin men stelt dat de gemeente Westland de meest fundamentele afspraken negeert.

De gemeente heeft in haar Woonvisie bepaald dat er in de periode 2015-2030 in totaal 1.500 nieuwe sociale huurwoningen moeten bijkomen: dat betekent dat er elk jaar minimaal 100 van zulke woningen moeten worden bijgebouwd. In de halfjaarlijks gemaakte prestatieafspraken met Arcade valt te lezen dat de corporatie streeft naar 100 woningen per jaar. Vorig jaar zijn er slechts 53 gebouwd, het jaar ervoor zelfs geen. Tegelijk stoot corporatie Vestia zo'n 50 woningen per jaar af. Er komt dus uiteindelijk maar weinig bij in Westland.

Arcade stelt dat de gemeente te weinig betaalbare grond ter beschikking stelt. Anderzijds stelt de gemeente dat Arcade ook wat creatiever om zou kunnen gaan met woningbouw, door bijvoorbeeld extra woonlagen toe te voegen aan bestaande complexen. Ook stelt de gemeente 1 miljoen euro beschikbaar voor het verlagen van de grondprijzen.

Hoewel Arcade kritisch is op het handelen van de gemeente en vice versa, gaan de twee partijen wel weer met elkaar in gesprek en worden er wel weer prestatieafspraken gemaakt in de nabije toekomst. Verder heeft Arcade uitgesproken dat zij de Vestia-portefeuille onder voorwaarden wil overnemen om deze sociale huurwoningen voor Westland te behouden. Welke voorwaarden dat precies zijn, wil Arcade niet zeggen.

Lokale markt
Wel is Arcade met de gemeente overeengekomen dat voortaan 25 procent van het woonaanbod daadwerkelijk voor de lokale markt is. Kanttekening daarbij is volgens de woningbouwcorporatie dat vrijkomende huurwoningen in sommige kernen geen reacties opleveren van Westlanders uit andere kernen.

Dit verhaal werd mede mogelijk gemaakt door het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek. Dtv, Omroep Venlo, Studio040 en WOS Media werken gezamenlijk aan lokale onderzoeksjournalistiek.


Terug

Deel deze pagina: LinkedIn Google+
TipTop
Gerelateerd
Media Choice - powered by: HPU internet services / IB broadcast / Maxx-XS