Nu:
Straks:
Nu:
Straks:

Olievlekken en olielucht door lekkend schip in Rotterdam

Door: Nelleke Arnout

Gepubliceerd op: zaterdag 23 juni 2018 17:30

Foto: Eerste besmeurde zwanen al gesignaleerd - foto Sonja van Commeren


Een tankschip heeft zaterdagmiddag 220 ton stookolie gelekt in de Derde Petroleumhaven in Rotterdam. Het schip was tegen een steiger van LBC Tank Terminals gevaren en lek geslagen. Ook in Maassluis en omgeving is de olie te zien en te ruiken, blijkt uit berichten op sociale media.

Het schip, de Bow Jubail, vaart onder Noorse vlag en is eigendom van Odfjell Tankers, meldt mediapartner RTV Rijnmond. Odfjell ligt naast LBC, waar het schip tegen de steiger is aangevaren. Volgens Odjfell gaat het om een schip dat geen vracht aan boord had.

Door de aanvaring is er een scheur in de romp van het schip ontstaan. Daardoor is er olie in het water terechtgekomen. De olielucht is goed te ruiken in de omgeving. De veiligheidsregio roept mensen op de olie vooral niet aan te raken. "Voorkom ieder contact met de olie en eventuele dampen." De stank van de olie kan leiden tot hoofdpijn, misselijkheid en duizeligheid.

Rond 15:00 uur werd gemeld dat de uitstroom van olie is gestopt. "We zetten alles op alles om de verdere verspreiding van olie tegen te gaan", zegt een woordvoerder van de veiligheidsregio. Dat gebeurt onder meer met 1200 meter aan drijvende oliebarrières. "We hopen dat dat voldoende is om de olie tegen te houden. Als de olie zich niet meer verspreidt, kan er begonnen worden met opruimen." Hoe het ongeluk kon gebeuren, is nog niet bekend. 

In de haven zijn meerdere vervuilde zwanen aangetroffen. De dierenambulance is ter plaatse om de dieren te behandelen. Ook Vogelklas Karel Schot staat klaar voor de opvang en reiniging van de zwanen.


Terug

Deel deze pagina: LinkedIn Google+
Beukers
Gerelateerd
Media Choice - powered by: HPU internet services / IB broadcast / Maxx-XS