Tip ons
Tip ons

Je kunt zelf jouw bijdrage/tip via dit formulier toesturen. Wij zullen deze controleren en mogelijk gebruiken voor publicatie. Let op! Aangeleverd materiaal dient rechtenvrij te zijn of er moet schriftelijk toestemming zijn verleend voor het gebruik ervan.

Nu:
Straks:
Nu:
Straks:

Omgevingsdienst vindt dat brandveiligheid bij Renewi beter kan

Door: Bas Booister

Gepubliceerd op: donderdag 18 april 2019 13:40

Foto: Archieffoto van een van de hallen


Twee bedrijfshallen op het terrein van afvalverwerker Renewi (voorheen Van Vliet Contrans) in Wateringen voldoen niet aan de huidige brandveiligheidseisen. Dat blijkt uit een controlerapport van de Omgevingsdienst Haaglanden (ODH), opgevraagd door WOS Media. De omgevingsdienst adviseert dan ook, mede gezien de toename van het aantal afvalbranden, om de hallen zo aan te passen dat ze wel voldoen aan de regelgeving. Het in stand houden van de huidige situatie brengt volgens de ODH risico's voor de leefomgeving met zich mee.

Toch overtreedt het afvalbedrijf de regels niet, zo moet ook de ODH erkennen. Voor de bouw van de hallen is destijds namelijk een vergunning verleend. In het zogeheten Bouwbesluit van 2012 is besloten dat hallen met een industriefunctie moeten worden opgedeeld in zogeheten brandcompartimenten van maximaal drieduizend vierkante meter met brandwerende scheidingsmuren. De huidige twee hallen zijn per stuk vijfduizend vierkante meter groot en staan zo dicht bij elkaar dat ze als één brandcompartiment van tienduizend vierkante meter worden gezien door de ODH.


Het is echter niet zo dat Renewi helemaal niets heeft gedaan om de brandveiligheid te verbeteren. Zo zijn er een branddetectiesysteem en een sprinklerinstallatie geplaatst. "Wij zijn er van overtuigd dat deze installatie een aanzienlijke verbetering van de veiligheid op onze locatie in Wateringen is", zegt een woordvoerder van Renwi. Maar de ODH is van mening dat onvoldoende is aangetoond dat de genomen maatregelen dezelfde mate van veiligheid bieden als de voorschriften van het Bouwbesluit uit 2012. De omgevingsdienst kan desondanks niet handhaven, maar adviseert wel om een rapport met te nemen maatregelen op te laten stellen, waarin ook diverse brandscenario's zijn opgenomen.

In gesprek
Renewi zegt tegenover WOS Media kennis te hebben genomen van het rapport van de ODH en is daarover ook met de omgevingsdienst in gesprek. "Wij werken conform wet- en regelgeving. Veiligheid voor onze medewerkers, omgeving en andere belanghebbenden heeft de hoogste prioriteit binnen ons bedrijf. Wij betreuren het dan ook dat de suggestie wordt gewekt dat de situatie op onze locatie in Wateringen niet voldoende veilig zou zijn", aldus een woordvoerder van de afvalverwerker.

Bij Renewi is tussen april 2018 en april dit jaar vier keer sprake van brand geweest in een afvalloods. De directeur van het bedrijf stelde eerder dit jaar nog dat dit vaak veroorzaakt wordt door batterijen en mobiele telefoons die in het afval terecht komen.


Terug

Deel deze pagina: LinkedIn Google+
Greve banden algemeen
Gerelateerd
Media Choice - powered by: HPU internet services / IB broadcast / Maxx-XS