Archief

Omwonenden vrezen gevolgen Rentmeester op verkeer

Winkeliers in het centrum van Naaldwijk en omwonenden maken zich nog altijd zorgen om de gevolgen die de komst van een XL-supermarkt aan de Patijnenburg gaat hebben. Vrijdag troffen zij en de initiatiefnemers achter project De Rentmeester en vertegenwoordigers van de gemeente elkaar opnieuw bij de Raad van State.

De plannen voor De Rentmeester, dat voorziet in een appartementencomplex en een Jumbo Foodmarkt, spelen al zo'n zes jaar. Een eerdere gang naar de hoogste bestuursrechter leverde al een wijziging in het plan op. In oktober vorig jaar verleende het college van B en W een omgevingsvergunning hiervoor. Het beroep daartegen werd vrijdag behandeld.

Omwonenden vrezen een toenemende verkeersdrukte op de Simon van Slingerlandstraat, een doodlopende straat waar nu al vrachtverkeer komt ten behoeve van de Dirk van den Broek en Kruidvat in winkelcentrum De Tuinen. In die straat ligt ook de in-/uitrit van de parkeergarage van appartementencomplex De Secretaris. In de nieuwe situatie komen daar twee in-/uitritten bij: één voor de bezoekers van de nieuwe supermarkt en één voor bewoners en personeel van De Rentmeester. Ook zouden er dagelijks zes tot tien vrachtwagens langskomen om hun vracht te lossen bij de Jumbo.

Ook de situatie op de 'centrumroute', de Secretaris Verhoeffweg, waar nu al geregeld ongelukken gebeuren, zou verbeterd moeten worden. De gemeente zegt dat het juist veiliger wordt met een speciaal 'voorrangsplein', dat het verkeer richting de Simon van Slingerlandstraat afwikkelt. Bewoners vragen zich af of dit afdoende is.

Meer leegstand

De ondernemers vinden dat niet goed is berekend wat de effecten zijn op het centrum van Naaldwijk. Volgens de ontwikkelaars gaat de grote Jumbo heel Westland bedienen en zorgt het er zelfs voor dat mensen die hun boodschappen gaan doen ook een bezoekje gaan brengen aan De Tuinen. Spoorweg Pensioenfonds, eigenaar van het winkelcentrum, betwist dat. "In combinatie met de nabijgelegen Action en de Poolse supermarkt creëer je nu een aanbod buiten het winkelcentrum."

Er is daardoor vrees voor extra leegstand in het centrum van Naaldwijk. De advocate van de gemeente ziet dat echter niet gebeuren. "Dat blijkt nergens uit."

De Raad van State doet normaal binnen zes weken uitspraak, maar tijdens de zitting werd aangegeven dat die termijn waarschijnlijk niet wordt gehaald.