Archief

Onderzoek naar Westland Verstandig op gang

Burgemeester Van der Tak stelt de gemeenteraad volgende week op de hoogte van de stand van zaken in het onderzoek naar de handelwijze van de fractie van Westland Verstandig. Dat onderzoek wordt uitgevoerd door prof. Hans van den Heuvel, een bekende naam op het gebied van ethiek en integriteit in overheidsland.

Fractievoorzitter Duijsens van Westland Verstandig voelde zich donderdagavond overvallen, toen Van der Tak met mededelingen over het lopende onderzoek kwam. De burgemeester liet weten, dat Van den Heuvel zich inmiddels een beeld gevormd heeft van de situatie in de Westlandse gemeenteraad en dat hij nog interviews wil houden met de griffier, de presidiumvoorzitter en fractievoorzitter Duijsens van Westland Verstandig.

Pieter Varekamp, fractievoorzitter van de VVD wilde weten, waarom de professor een interview met Duijsens wil hebben. "Dat moet u bij de presentatie van het onderzoek maar aan de professor vragen", reageerde burgemeester Van der Tak.

Motie

Een grote meerderheid van de raad nam in mei een motie aan waarin Van der Tak als raadsvoorzitter werd opgedragen een staats- en bestuursrechtelijk onderzoek in te laten stellen. De druppel die de emmer deed overlopen, was de wijze waarop Westland Verstandig haar kritiek op de raadsaccountant in de publiciteit heeft gebracht. Ook heeft die meerderheid er problemen mee, dat de fractie "regelmatig de integriteit van raadsleden en het college ter discussie stelt".

De motie werd gesteund door de fracties van CDA, Gemeentebelang Westland, VVD, Progressief Westland, D66 en ChristenUnie-SGP. LPF Westland was er het wel inhoudelijk mee eens, maar vond zo'n onderzoek "het verkeerde medicijn voor deze patiƫnt".

De resultaten van het onderzoek moeten in een openbare raadsvergadering geagendeerd worden "met als doel het integer handelen binnen de Raad naar een hoger niveau te brengen en hiermee recht te doen aan Westland en haar inwoners", aldus de initiatiefnemers.

Categorieen:
Westland Algemeen