Tip ons
Tip ons

Je kunt zelf jouw bijdrage/tip via dit formulier toesturen. Wij zullen deze controleren en mogelijk gebruiken voor publicatie. Let op! Aangeleverd materiaal dient rechtenvrij te zijn of er moet schriftelijk toestemming zijn verleend voor het gebruik ervan.

Nu:
Straks:
Nu:
Straks:

Onduidelijkheid over vernoeming straten naar Westlandse verzetshelden

Door: Stefan van der Meer

Gepubliceerd op: donderdag 17 oktober 2019 10:20

Foto: Google Streetview 1


Het is nog niet duidelijk of straten in nieuwbouwwijken in de gemeente Westland kunnen worden vernoemd naar Westlandse verzetshelden of militairen uit de Tweede Wereldoorlog. Dat schrijft het college van burgemeester en wethouders in reactie op vragen van de VVD.

Steunraadslid Peter Valstar deed in het kader van 75 jaar vrijheid in 2019 en 2020 de oproep voor de vernoeming. "In Monster hebben we de Van Bemmellaan, in 's-Gravenzande de Albert Klingstraat en in Naaldwijk het F.V. Valstarplantsoen, maar veel meer vernoemingen zijn er niet", zei hij eerder. "Dat terwijl er honderden straten in Westland tegenwoordig alleen maar worden vernoemd naar knaagdieren, insecten en veldbloemen."

Wethouder Snijders zegt in een reactie daarop dat verzoeken voor straatnamen ingediend moeten worden bij het college. "Het college laat zich vervolgens onderbouwd adviseren door de commissie Naamgeving." Die is altijd op zoek naar nieuwe namen, waarbij volgens het college extra aandacht is voor de Westlandse historie.

Volgens Snijders is de commissie overigens inmiddels al zelf begonnen met het bekijken van de mogelijkheden van eventuele vernoeming naar verzetshelden. Dit kost echter enige tijd, omdat ook moet worden overlegd met het Historisch Archief Westland en de historische werkgroepen, maar ook onderzoek moet worden gedaan 'naar andere objectieve criteria waaraan getoetst kan worden'.

Teleurgesteld
Steunraadslid Peter Valstar is niet te spreken over de reactie van de wethouder: "De actiebereidheid van wethouder Snijders is ver te zoeken en zijn reactie is erg teleurstellend. De wethouder lijkt het belang van het eren van gesneuvelde Westlandse verzetsstrijders en militairen niet in te zien."


Valstar heeft inmiddels zelf contact gezocht met de straatnamencommissie om daar het voorstel toe te lichten. "We vieren volgend jaar 75 jaar vrijheid en dit is het moment om straten naar de mensen die voor onze vrijheid zijn gesneuveld te vernoemen. Als het dan niet gebeurt, gebeurt het nooit meer."


Terug

Deel deze pagina: LinkedIn Google+
GJ
Gerelateerd
Media Choice - powered by: HPU internet services / IB broadcast / Maxx-XS