Archief

Ook provincie bemoeit zich nu met verkoop van Vestia-woningen

Nadat eerder onder meer de gemeente Westland al probeerde lokale woningbouwcorporaties het sociale huurwoningbestand van Vestia over te laten nemen, mengt nu ook de provincie Zuid-Holland zich in de kwestie. Gedeputeerde Anne Koning wil dat corporaties die Vestia-bezit willen overkopen, geen overdrachtsbelasting hoeven te betalen. Volgens haar zet dat op dit moment een rem op overname door corporaties.

De oproep wordt gezamenlijk gedaan met de provincie Noord-Brabant, de woningmarktregio's Rotterdam en Haaglanden en de gemeenten Barendrecht, Brielle, Pijnacker-Nootdorp, Westland, Zuidplas en Bergeijk. Het gaat om in totaal zo'n 10.000 woningen, waarvan er ongeveer 750 in Westland staan. Koning: "Als we nu niet ingrijpen verdwijnen er dus nog meer sociale woningen. Terwijl er juist meer nodig zijn."

Vestia zit al tijden lang in ernstige financiƫle problemen en moet saneren. In het kader daarvan wil de corporatie huurwoningen van de sociale sector overhevelen naar de vrije sector. De woningcorporatie mag dat van de Haagse rechtbank doen, zo werd vorig jaar na een rechtszaak duidelijk. Onder meer de gemeente Westland gaat in beroep tegen de uitspraak van de rechtbank bij de Raad van State.

Of de oproep effect zal hebben, is maar de vraag. Twee weken geleden werd namelijk een gelijkluidende motie in de Tweede Kamer weggestemd.

Categorieen:
Westland Politiek