Tip ons
Tip ons

Je kunt zelf jouw bijdrage/tip via dit formulier toesturen. Wij zullen deze controleren en mogelijk gebruiken voor publicatie. Let op! Aangeleverd materiaal dient rechtenvrij te zijn of er moet schriftelijk toestemming zijn verleend voor het gebruik ervan.

Nu:
Straks:
Nu:
Straks:

Oorlogsverhalen uit Midden-Delfland tastbaar in Tramstation

Door: Dennis van Schie

Gepubliceerd op: woensdag 22 januari 2020 10:35

Foto: Jacques Moerman bij de vitrine over Martinus de Bruijn


In dit vrijheidsjaar staat ook Midden-Delfland uitgebreid stil bij de bevrijding. Het voormalig WSM-tramstation van Schipluiden is grotendeels ingericht met een tentoonstelling over de aanloop naar, het verloop en het einde van de Tweede Wereldoorlog. Het is in mei 75 jaar geleden dat dit deel van Nederland is bevrijd. Alle verhalen hebben een link met Midden-Delfland.

Zo vind je het verhaal van de dienstplichtige soldaat Martinus de Bruijn, die in de meidagen van 1940 was gelegerd op vliegbasis Ypenburg bij Den Haag. "Op 10 mei is hij doodgeschoten, nota bene door Nederlandse soldaten", vertelt historicus Jacques Moerman van de Historische Vereniging Oud-Schipluiden. Hij was betrokken bij de verdediging van Ypenburg, door een vergissing werd de loods waarin hij zat onder vuur genomen, omdat gedacht werd dat er Duitsers zaten. "Pas anderhalf jaar later is zijn lichaam opgegraven en dankzij vondsten als zijn horloge en luciferhouder kon men Martinus de Bruijn identificeren."

Ook de bezetting van kerkdorp 't Woudt, de noodlanding van een Spitfire in de Zouteveensepolder en het relaas van verzetsheld Theo van der Stap uit Den Hoorn komen uitgebreid aan bod in de tentoonstelling. De expositie wordt vrijdagmiddag geopend door burgemeester Arnoud Rodenburg van Midden-Delfland. Daarna is het Tramstation iedere woensdagmiddag, zaterdagmiddag en de eerste zondag van de maand te bezoeken. Ook op speciale dagen als 5 mei zullen de deuren open staan. 

Je vindt het Tramstation aan de Otto van Zevenderstraat 2 in Schipluiden. 


Terug

Deel deze pagina: LinkedIn Google+
GJ
Gerelateerd
Media Choice - powered by: HPU internet services / IB broadcast / Maxx-XS