Nu:
Straks:
Nu:
Straks:

Op afstand bestuurbaar bootje meet waterkwaliteit in de polders

Door: Stefan van der Meer

Gepubliceerd op: dinsdag 13 februari 2018 16:36

Foto: Handhaver Delfland


Niet meer met de hand proefmonsters nemen uit het water, maar met een speciale boot door de sloten. Het Hoogheemraadschap van Delfland controleerde maandag en dinsdag de waterkwaliteit in de Groeneveldsepolder tussen De Lier en Schipluiden met een 'droneboot', die is ontwikkeld op de universiteit van Pittsburgh in de VS. De ervaringen zijn positief.

Het bootje is op afstand bestuurbaar. Aan de onderkant hangen elektrodes, waarmee de temperatuur, de geleidbaarheid en het zuurstofgehalte van het water mee worden gemeten. "Als je verschillen ziet in de sloot, dan zou dat kunnen wijzen op een lozing en daar zijn we naar op zoek", zegt projectleider Rob Hoefnagel. Er zijn al diverse verdachte plekken geconstateerd.

Het bootje vaart ongeveer 3 tot 5 kilometer per uur en meet ongeveer 15 kilometer aan sloten op één dag. Een flinke vooruitgang op de oude meetmanier. "Normaal gesproken gingen we met heel veel mensen het veld in en gingen we op allerlei plekken meten, maar nu hebben we op een veel snellere manier een totaaloverzicht van de hele polder", aldus Hoefnagel.


Terug

Deel deze pagina: LinkedIn Google+
DON Feestweek
Gerelateerd
Media Choice - powered by: HPU internet services / IB broadcast / Maxx-XS