Nu:
Straks:
Nu:
Straks:

Oplossing voor bomenkap Kraaiennest

Door: Stefan van der Meer

Gepubliceerd op: donderdag 7 juni 2018 16:29

Foto: WOS Media


De 236 populieren in recreatiegebied het Kraaiennest, op de grens van Maasland en De Lier, worden niet allemaal in één keer gekapt. Eind deze maand worden eerst de gevaarlijkste bomen gekapt. Pas later gaat de rest om.

Dat is Staatsbosbeheer overeengekomen met de Bomenstichting, de Midden-Delfland Vereniging en de natuurvereniging KNNV, die bezwaar maakten tegen de kap. De oplossing is door de gemeente Midden-Delfland als vergunningverlener naar buiten gebracht.

Staatsbosbeheer wilde de bomen aanvankelijk al eind mei omzagen, maar daar waren de drie genoemde partijen het niet mee eens. Zij vroegen de kap uit te stellen tot na het broed- en recreatieseizoen. Ook misten zij een visie en pleitten ze voor een veelomvattend plan voor herplant. De zaak kwam uiteindelijk bij de rechter, die aangaf dat de partijen er samen moesten uitkomen.

De gevaarlijkste bomen die als eerst worden weggehaald, staan bij de parkeerplaats en bij de kruising van het fietspad. De overige bomen mogen pas weg als er een plan is voor herplant. Dit plan maakt Staatsbosbeheer in samenspraak met de bezwaarmakers.

De partijen maken een extra afspraak over de populieren die voorlopig blijven staan. Als de stabiliteit van deze bomen verslechtert, haalt Staatsbosbeheer ze zo snel mogelijk weg, ook wanneer het herplantplan nog niet af is. Staatbosbeheer hoopt dat dit niet nodig is.


Terug

Deel deze pagina: LinkedIn Google+
Boekestijn
Gerelateerd
Media Choice - powered by: HPU internet services / IB broadcast / Maxx-XS