Archief

Oplossing voor geluidsoverlast A20 in Maassluis lijkt binnen handbereik

Na ruim een jaar van overleg met omwonenden van rijksweg A20 in Maassluis zijn de gemeente en het grootste deel van de omwonenden tot een oplossing gekomen voor de geluidsoverlast die de snelweg produceert. De gemeenteraad bespreekt volgende week het plan van burgemeester en wethouders om de bestaande geluidswal met panelen te verhogen en ter hoogte van de volkstuinen nieuwe geluidsschermen te plaatsen. En in tegenstelling tot het vorige voorstel is dat niet kostenneutraal, maar wordt daar 1,2 miljoen euro voor gevraagd.

De geluidsoverlast langs de snelweg speelt al jaren en er wordt ook al tijden naar een oplossing gezocht. Toen in 2018 een oplossing werd gepresenteerd waarbij alleen de huidige aarden wal kostenneutraal verhoogd zou worden, bleek er veel weerstand te komen vanuit de Doornenbuurt, terwijl bewoners van het Kastanjedal het plan wel zagen zitten. Bijna de gehele gemeenteraad stemde in met de oplossing, maar kwam daar later - na veel kritiek vanuit de buurt - op terug.

Zo zagen omwonenden het niet zitten dat voor de verhoging van de aardenwal, het groen in de omgeving zou moeten worden weggehaald. Ook zou het lang niet voor iedereen de gewenste geluidsreductie bieden. Maar voor het nieuwe plan is er wel veel steun. Zo moeten er geluidsschermen worden gerealiseerd voor het gebied Lely-Kastanjedal-Doornenbuurt. Met Lely is een akkoord bereikt om op haar grond het L-scherm van 6,5 meter hoog te gaan realiseren. De huidige aarden wal wordt met 3,5 meter verhoogd door middel van een scherm. De schermen zelf worden bedekt met planten. De maatregel zorgt voor een reductie van de geluidsoverlast. Nergens zal de weg nog meer geluidsoverlast geven dan 55 dB. Alleen bij de Doornenbuurt is er bij enkele woningen op de bovenste verdieping 56 of 57 dB.



Erg blij

De grootste politieke kritiek kwam vanuit de Verenigde Senioren Partij. Als enige fractie stemde ze in 2018 tegen de plannen om de aarden wal te verhogen. Maar over de nieuwe plannen klinkt een heel ander geluid: "Wij zijn er heel blij mee. Het vorige plan vonden wij dwaas en ondoordacht en niet goed besproken met de bewoners", aldus fractieleider Ton Luijendijk. Dat het proces daarmee flink langer heeft geduurd, neemt hij op de koop toe: "Uiteindelijk denk ik dat voor de bewoners telt dat van dit slechte besluit wordt afgeweken. Daar zijn we erg blij mee."

Toch is nog niet iedereen tevreden. Zo komt er vanuit een gedeelte van de vertegenwoordigers van de Vertowijk, het Wipperspark en de Boonervliet de roep dat de gemeente ook meteen een geluidswal moet aanbrengen langs de Rozenlaan tot aan de Maassluiseweg of zelfs verder. Uit het raadsvoorstel blijkt dat er ook wordt gekeken naar uitbreiding van de geluidswal met een groen geluidsscherm van 3 meter hoog of een zogeheten WHIS-wall van 1 meter hoog. Maar daarover volgt later mogelijk nog een besluit.

Categorieen:
Maassluis Politiek