Archief
Signbiblio 1

Signbiblio 1

Oppositiepartijen vragen om debat over 'omgekeerd inzamelen'

Hoewel er een meerderheid in de Maassluise gemeenteraad lijkt te zijn voor het zogeheten omgekeerd afval inzamelen, willen drie oppositiepartijen er toch nog eens over debatteren. Ze betwijfelen of het niet beter is om juist aan 'nascheiding' te doen, zoals inmiddels ook al in diverse andere gemeentes.

Wethouder Gerard van der Wees stelt voor om omgekeerd in te gaan zamelen met een pasjessysteem. Bij het omgekeerd inzamelen gaat het er vooral om dat er zoveel mogelijk gescheiden wordt, zodat er minder restafval over blijft. Restafval moet namelijk worden verbrand en dat is flink duurder geworden.

Het omgekeerd inzamelen vraagt een andere manier van denken van inwoners. Om hen op de hoogte te brengen van het nieuwe systeem, wil de wethouder een communicatieplan opstellen, waarbij onder meer gebruik wordt gemaakt van zogeheten afvalcoaches, die inwoners moeten helpen bij het juist scheiden van afval.

Onder meer Forum voor Maassluis vraagt zich af of het niet veel handiger is om juist te gaan 'nascheiden'. Plastic, drankpakken en metaal kan dan gewoon bij het restafval. Diverse gemeenten in Nederland werken al op die manier. Echter is er volgens de wethouder zeer waarschijnlijk onvoldoende capaciteit bij de afvalverwerkers om dit voor alle gemeentes op de korte termijn te regelen. Binnenkort volgt er een debat over in de gemeenteraad.

Categorieen:
Maassluis Politiek