Archief
Ineens zestien lege zetels in Westlandse raad - foto WOS-Boudewijn Vermeer

Ineens zestien lege zetels in Westlandse raad - foto WOS-Boudewijn Vermeer

Oppositiepartijen Westland laten afkeuring blijken door weg te lopen

Niet met een motie maar met hun gedrag maakten de oppositiepartijen in de Westlandse gemeenteraad maandagavond kenbaar dat zij teleurgesteld zijn in het college van B en W. Terwijl wethouder Leen Snijders nog bezig was met zijn beantwoording van vragen over de huisvesting van arbeidsmigranten op het adres Hertenlaan 2 in Honselersdijk stonden zij op en verlieten de raadszaal.

Dat opstappen gebeurde, omdat de wethouder geen woorden van spijt of iets dergelijks over zijn lippen liet komen met betrekking tot de bestuurlijke gang van zaken rondom Hertenlaan 2. Met bijval van andere fractievoorzitters had D66-voorman Benjamin Hofland nadrukkelijk gevraagd of het college ("met de kennis van nu") die gang van zaken betreurde. Samengevat, reageerde Snijders: "Wij hebben naar eer en geweten onze verantwoordelijkheid genomen."

De fracties van Westland Verstandig, GBW, D66, PvdA en GroenLinks stapten toen - na 2 uur en 34 minuten debat - min of meer gezamenlijk op. Er was op dat moment alleen nog een vraag van VVD-raadslid Geraldine van der Knaap te beantwoorden, waarna burgemeester Bouke Arends de extra raadsvergadering na 2 uur en bijna 36 minuten sloot. Er viel immers niks te besluiten, want er was geen enkele motie ingediend.

'Er was geen spoed'

Een extra raadsvergadering kan worden gehouden als minimaal 20 procent van de raadsleden dat wil. In dit geval was het verzoek gedaan door de fracties van Westland Verstandig en Groenlinks. De fractievoorzitters van coalitiepartijen CDA, LPF en ChristenUnie-SGP spraken maandagavond hun ongenoegen uit over deze extra vergadering. Zij vinden dat er dan een spoedeisende zaak aan de orde moet zijn en daarvan was in hun optiek nu geen sprake. Het had kunnen wachten tot de reguliere vergadering van volgende week, vonden zij.

Het debat ging over de totstandkoming van het besluit om een vergunning te verlenen voor de huisvesting van 28 arbeidsmigranten op Hertenlaan 2, een pand waar tot begin vorig jaar een accountantskantoor plus woning gevestigd was. Volgens de destijds geldende regels kon een vergunning niet geweigerd worden. De nieuwe eigenaar van het pand had, voordat hij tot aankoop was overgegaan, herhaaldelijk bij de gemeente geïnformeerd of in dit pand arbeidsmigranten mochten gaan wonen en zo ja, hoeveel?

Rechtszekerheid

Omdat de gemeente Westland een dergelijke vrij omvangrijke huisvesting van arbeidsmigranten niet meer in een woonwijk wil, is op 18 februari dit jaar in een geheime raadsvergadering een zogeheten voorbereidingsbesluit genomen om dergelijke woningsplitsingen voortaan onmogelijk te maken. Maar ten aanzien van Hertenlaan 2, diende het college de koper de rechtszekerheid te bieden waarop hij recht had, verklaarde Snijders.

Overigens wonen er inmiddels zes stellen arbeidsmigranten in het pand. Volgens Peter Duijsens (Westland Verstandig) mogen er nu niet meer dan die twaalf personen in het pand gaan wonen, omdat volgens hem het voorbereidingsbesluit van 19 februari dit jaar ook op Hertenlaan 2 van toepassing zou zijn geworden.

Naar de rechter

Verder hebben meerdere omwonenden op 17 februari bezwaar aangetekend tegen het verlenen van de omzettingsvergunning en is ook de voorzieningenrechter om een uitspraak gevraagd. Nog niet bekend is, wanneer het kort geding hierover zal plaatsvinden.