Tip ons
Tip ons

Je kunt zelf jouw bijdrage/tip via dit formulier toesturen. Wij zullen deze controleren en mogelijk gebruiken voor publicatie. Let op! Aangeleverd materiaal dient rechtenvrij te zijn of er moet schriftelijk toestemming zijn verleend voor het gebruik ervan.

Nu:
Straks:
Nu:
Straks:

Oud-loodgieter zoekt locatie voor grote verzameling

Door: Kyra Moor

Gepubliceerd op: dinsdag 11 februari 2020 16:19


Jaap Schut uit Naaldwijk is op zoek naar een locatie voor zijn verzameling van objecten uit het loodgietersvak. Schut komt uit een ambachtsfamilie en heeft daardoor over de jaren heen een grote collectie opgebouwd. "Oude J.W. Schut had zes zoons die allemaal loodgieter werden", vertelt Jaap over zijn opa. Nu staat die collectie in een loods, maar die moet binnen anderhalf jaar leeg.

Als een klant een nieuw apparaat nodig had, dan werd het oude meegenomen. Die staan nu in de loods, zoals een aantal van de eerste boilers uit 1890. "Het koude water kwam binnen en werd dan opgewarmd met hout of kolen", vertelt de verzamelaar.

"Wij waren handelaars dus we repareerden sanitair, kachels en fornuizen. En als zoiets kapot was, probeerde je een nieuw toestel te verkopen. De oude spullen kwamen dan mee terug en die wilde ik bewaren." Een grote wens van Schut is dan ook dat die verzameling voor de toekomst bewaard kan blijven.

Wie denkt een geschikte locatie te weten of een aanwinst heeft voor de collectie kan mailen naar de oud-installateur of kijken op zijn Facebookpagina: 'Erfgoed ambacht loodgieter en installatie'.


Terug

Deel deze pagina: LinkedIn Google+
Boekestijn
Gerelateerd
Media Choice - powered by: HPU internet services / IB broadcast / Maxx-XS