Archief

Parkeernorm niet voor hele raad heilig bij uitbreiding huisartsen Den Hoorn

Als de huisartsenpraktijken De Bazuin en De 1e Lijn op hun huidige locatie in Den Hoorn willen uitbreiden, hoeft dat niet per se te betekenen dat het aantal parkeerplaatsen ook omhoog moet. Dat liet een aantal raadsfracties dinsdag weten tijdens een commissievergadering in de gemeenteraad van Midden-Delfland.

Door een toename van het aantal woningen in Den Hoorn is ook het aantal patiënten bij de huisartsenpraktijken gestegen. Maar er is geen extra ruimte om deze patiënten op te vangen in het gezondheidsgebouw aan het Koningin Julianaplein. Daarom willen de huisartsen graag uitbreiden, bijvoorbeeld door een uitbouw te maken aan de achterkant van het gebouw.

Voorwaarde daarbij is volgens het college van B en W dat ook het aantal parkeerplaatsen omhoog moet, om zo te voldoen aan de geldende parkeernorm. De huisartsen hopen dat daarvan kan worden afgeweken. Vooral ook omdat veel patiënten en ook medewerkers lopend of te voet komen, zo lieten de insprekers namens de posten weten.

Dat constateerde ook D66-raadslid Roger Vieira, die onlangs een kijkje nam en zag dat op dat moment zo'n twintig parkeerplaatsen vrij waren. "Overdag zijn de omwonenden naar hun werk en zijn die parkeerplaatsen vrij. En wanneer zij 's avonds weer thuiskomen, is de huisartsenpost dicht." Ook voor de PvdA en Mijn Partij is de parkeernorm 'niet heilig'. OGP-fractievoorzitter Jakob Jongsma zei: "De gemeenteraad gaat over de parkeernorm, het college moet die handhaven."

VVD'er André Gebben refereerde nog aan een raadsbesluit uit 2013. Toen lag er al een aanvraag om een uitbouw te creëren en had de gemeenteraad er geen probleem mee, dat niet werd voldaan aan de parkeernorm. Wonen Midden-Delfland, de eigenaar van het pand, trok die aanvraag enkele jaren later om financiële reden echter in.

Wethouder Wendy Renzen benadrukte dat het college het belangrijk vindt dat inwoners van Den Hoorn gebruik kunnen maken van een huisarts, maar dat de huisartsen zelf verantwoordelijk zijn. "Het zijn wel ondernemers. We willen meedenken, maar gaan het niet oplossen", aldus de wethouder.