Archief

Pastoor Steenvoorden: 'Notre Dame zal uit as herrijzen'

Vanuit de hele wereld wordt met ongeloof en verbijstering gereageerd op de brand in de Notre Dame in Parijs. Pastoor Jaap Steenvoorden uit Naaldwijk noemt het een 'groot verlies voor heel Europa, voor heel de wereld'.

Steenvoorden zit op de middelbare school als hij voor het eerst in de middeleeuwse kathedraal komt. De stilte in het godshuis blijft hem nog steeds bij. "De sfeer, de verstilling. Iedereen raakt daarvan onder de indruk." Niet alleen gelovige mensen, ook niet-gelovigen weten de kerk goed te vinden. "Die sfeer tilt iedereen boven het gewone leven uit."

Het nieuws van de brand komt bij de pastoor dan ook keihard binnen. Hij was onderweg naar een zieke in Delft en hoorde het nieuws op Radio 4. "De spits die instortte, verbijsterend."

In het dak zat hout uit de achtste eeuw verwerkt. "Is het vakmanschap er nog wel, ambachtslieden die dat kunnen, dat is de grote vraag." Maar pastoor Steenvoorden is ervan verzekerd dat de Notre Dame weer wordt opgebouwd, al zal dat nog jaren duren. Misschien wel decennia lang. "Hij zal uit de as herrijzen, dat weet ik zeker."



Wat kan de kerkelijke gemeenschap in Westland betekenen voor het herstel van de Notre Dame? Steenvoorden wacht verdere instructies van het bisdom in Rotterdam af. "Als het bisdom zegt: 'houd een collecte voor de Notre Dame met Pasen of een ander moment', dan doen wij daaraan mee."

Categorieen:
Naaldwijk Westland Cultuur