Tip ons
Tip ons

Je kunt zelf jouw bijdrage/tip via dit formulier toesturen. Wij zullen deze controleren en mogelijk gebruiken voor publicatie. Let op! Aangeleverd materiaal dient rechtenvrij te zijn of er moet schriftelijk toestemming zijn verleend voor het gebruik ervan.

Nu:
Straks:
Nu:
Straks:

Poepbacterie in zeewater bij Hoek van Holland

Door: Nelleke Arnout

Gepubliceerd op: vrijdag 17 augustus 2018 13:36

Foto: Rijkswaterstaat - Harry van Reeken


Zwemmen in de zee bij Hoek van Holland wordt voorlopig afgeraden. Omgevingsdienst Midden-Holland (ODMH) heeft een negatief zwemadvies afgegeven omdat er in het zeewater voor de Hoekse kust een te hoge hoeveelheid intestinale enterokokken en E.-coli, ofwel poepbacteriën, zijn gevonden. Wanneer men toch het water in gaat, is er een grote kans op maag- en darmklachten.

Het negatieve zwemadvies geldt voor de Noordzeekust tussen 's-Gravenzande en de Nieuwe Waterweg en geldt minstens tot en met maandag, vertelt Karin Croes van ODMH. "Er worden telkens nieuwe monsters genomen uit zee om te kijken hoe het met de waterkwaliteit is. Maandag weten we of het al verbeterd is." Volgens Croes is het nog niet eerder gebeurd dat er voor dit zeewater een negatief zwemadvies is afgegeven. 


De oorzaak van het vervuilde water is waarschijnlijk te vinden in het weer van de afgelopen weken. Croes: "Er is veel water naar beneden gevallen dat versneld moest worden afgevoerd." Dirk van Oosten van de Reddingsbrigade Hoek van Holland onderschrijft dat. "Bij de hevige regenval afgelopen tijd konden de riolen het water niet altijd aan, waardoor er waarschijnlijk ongezuiverd water in zee is gekomen", verklaart Van Oosten de vondst van de poepbacteriën. "Maar het lost zich vanzelf weer op: de zee maakt zich met een paar dagen zelf wel schoon."

Op het strand zijn donderdagmiddag waarschuwingsborden geplaatst. Toen het advies die middag bij de reddingsbrigade binnenkwam, waren ze net zelf bezig met een oefening in het water. "We zijn er snel uitgegaan",  vertelt Van Oosten. "Dat doen we nu maar even niet meer. We hebben nog geen klachten, gelukkig."  


Terug

Deel deze pagina: LinkedIn Google+
Greve banden algemeen
Gerelateerd
Media Choice - powered by: HPU internet services / IB broadcast / Maxx-XS