Archief

Polders verboden gebied voor natuurliefhebbers: vooral honden verstoren weidevogels

Met het mooie weer in aantocht trekken veel mensen er deze dagen op uit. Natuurvereniging Vockestart roept wel op om de polders in deze regio te mijden. De grutto en andere vogels zijn nu aan het broeden en kunnen daarbij ernstig worden verstoord. Vooral door loslopende honden.

Het aantal weidevogels is in Nederland de afgelopen tien jaar met de helft afgenomen. In het Midden-Delflandgebied zijn inmiddels kerngebieden aangewezen, waar de vogels onder optimale omstandigheden kunnen verblijven, zodat hun aantal in elk geval in stand kan blijven.



Momenteel worden bij toegangshekken borden opgehangen met daarop de mededeling dat de polder verboden toegang is. "Want mensen gaan toch onbewust de polder in, zonder dat ze weten dat ze de weidevogels verstoren. Het is een weidevogelrustgebied. Van 1 maart tot 1 juni zijn weidevogels zeer kwetsbaar", weet weidevogelexpert John Kleijweg. De vogels zijn nu eieren aan het leggen en broeden vervolgens vier weken. Daarna lopen de kuikens nog vier tot vijf weken in de polder voordat ze kunnen vliegen.

Het afgelopen weekend was het in de polders een komen en gaan van families die genoten van het mooie weer. Vaak ook met een niet-aangelijnde hond. En juist honden zorgen voor een probleem, omdat weidevogels bang voor ze zijn. "De vogels hebben nu volop rust nodig om ook een volgende generatie kuikens groot te brengen. Honden in het gebied zijn net zo desastreus als vossen. Dus hondenbezitters, blijf uit de polder.

Categorieen:
Algemeen