Archief
Marcel t Hart

Marcel t Hart

Politici over Hoekse Lijn: 'Wij hadden beter geïnformeerd moeten worden'

Diverse politici in de gemeenten aan de Hoekse Lijn vinden dat ze beter en tijdiger geïnformeerd hadden moeten worden over wat er allemaal misging bij de ombouw van treinverbinding naar metrolijn. Onder meer Jan-Willem Verheij van de Rotterdamse VVD en Marcel 't Hart van CDA Maassluis zeggen dat in de tweede aflevering van de serie 'Hoekse Lijn - De metro die miljoenen kostte', die vrijdagavond uitgezonden wordt door de WOS, Open Rotterdam en Schie.

De ombouw van de Hoekse Lijn heeft in totaal 2,5 jaar geduurd, terwijl het in vijf maanden af had moeten zijn. Uit een kritisch rapport komt later naar voren dat Pex Langenberg, die toen verantwoordelijk wethouder was voor het project, al maanden voor de start van de ombouw van meerdere kanten te horen kreeg dat het niet goed liep met de nieuwe metroverbinding. Pas halverwege de ombouw besloot hij in te grijpen. Maar toen was het al te laat. Met grote vertraging en een enorme kostenoverschrijding tot gevolg.

Jan-Willem Verheij: "Als raad kwamen wij iedere keer voor verrassingen te staan. We wisten niet waar we aan toe waren. Dat is voor ons een slecht verhaal, maar dat is voor de reizigers die gebruik willen maken van die lijn natuurlijk nog een veel slechter verhaal, want die hebben elke dag last gehad daarvan. Wij hadden beter geïnformeerd moeten worden over wat er allemaal gaande was."

Vervangend vervoer

Een deel van de aflevering is gewijd aan het vervangend vervoer dat door Marcel 't Hart als 'dramatisch' wordt getypeerd. Hij doelt vooral op het feit dat het inzetten van de bussen wellicht voor de zomer een goede oplossing was, maar dat het in de winter toch wel erg koud was om in weer en wind te wachten op het vervangend vervoer.

"Inwoners kregen korting, maar van korting krijg je het niet warm", aldus 't Hart. Onder meer in Maassluis werd er gevraagd om extra bushokjes, maar veel wachtruimtes kwamen er niet bij.

Dit verhaal komt voort uit een samenwerking van onderzoekscollectief Spit en lokale omroepen Open Rotterdam, WOS en Schie en wordt medemogelijk gemaakt door het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek.



Bekijk hieronder alvast aflevering 2

Categorieen:
Maassluis Onderzoek