Tip ons
Tip ons

Je kunt zelf jouw bijdrage/tip via dit formulier toesturen. Wij zullen deze controleren en mogelijk gebruiken voor publicatie. Let op! Aangeleverd materiaal dient rechtenvrij te zijn of er moet schriftelijk toestemming zijn verleend voor het gebruik ervan.

Nu:
Straks:
Nu:
Straks:

Politiek

Filteren op datum:
        
Politiek analist: 'Besluit lokale partijen over moslimschool is laf' maandag 15 juli 2019 16:04

Politiek analist: 'Besluit lokale partijen over moslimschool is laf'

Het besluit om tegen de komst van een islamitische basisschool in Westland te stemmen is laf. Dat vindt politiek analist Chris Aalberts. "De partijen moeten gewoon aan hun achterban uitleggen dat zij er niet over gaan. Wil je iets doen tegen islamitisch onderwijs, dan moet je in Den Haag zijn." De drie lokale politieke partijen: Westland Verstandig, GemeenteBelang Westland en LPF Westland hebben samen de meerderheid in de raad en stemden vorige week tegen de komst van de school. Ze denken dat een dergelijke school niet bijdraagt aan de integratie van de leerlingen. Het raadsbesluit is problematisch omdat de Raad van State eerder heeft aangegeven dat de gemeente mee moet werken.Burgemeester Bouke Arends gaf daarom meteen aan dat hij de minister van Onderwijs moest vertellen dat de gemeenteraad 'zijn taak verwaarloost'. De minister heeft inmiddels besloten om er desnoods zelf voor te zorgen dat de islamitische school wordt opgenomen in het zogeheten Plan van Scholen, zodat er geld beschikbaar komt voor de huisvesting.Volgens Aalberts hadden de partijen gewoon vóór het opnemen van Yunus Emre in het Plan van Scholen moeten stemmen. "Ze (de lokale politieke partijen - red.) snappen niet wat hun rol is." Door tegen de school te stemmen, lijkt het net alsof lokale politici invloed hebben op de kwestie, maar dat hebben ze niet, want de minister neemt uiteindelijk alsnog zelf het besluit.Onderwijsminister Arie Slob geeft de Westlandse gemeenteraad tot en met dinsdag de tijd om zelf alsnog vóór de komst van de school te besluiten. Maar van die mogelijkheid lijkt de raad geen gebruik te willen maken. Er was maandagmiddag geen partij te vinden die het onderwerp nogmaals op de agenda wil zetten en de standpunten van de fracties zijn eveneens ongewijzigd.
Lees meer
Video Lokale partijen weigeren te buigen voor minister Slob donderdag 11 juli 2019 18:06

Lokale partijen weigeren te buigen voor minister Slob

Westland Verstandig, GemeenteBelang Westland en LPF Westland zijn niet van plan om alsnog voor de komst van een islamitische basisschool te stemmen, nu onderwijsminister Arie Slob hen daartoe oproept. GBW-fractievoorzitter Remmert Keizer: "Ik laat me never nooit de les lezen. Ik ben en blijf tegen." Ook André van der Meer van LPF Westland stelt dat er wat hem betreft niets veranderd is: "We krijgen de keuze om voor of tegen te stemmen. Daar hebben we gebruik van gemaakt. Ons standpunt hierin is al jaren helder", zo laat hij weten aan de WOS.Westland Verstandig neigt eveneens tegen te blijven, maar volgens fractieleider Peter Duijsens moet er nog binnen de fractie over gesproken worden. "Mocht dat het geval zijn en de andere fracties blijven ook tegen, dan hoeven we het besluit niet eens te agenderen voor aankomende dinsdag."Mochten de drie partijen dinsdag inderdaad tegen de komst van de school blijven, dan zal de minister zelf een besluit nemen namens de gemeenteraad. Op die manier wordt de school dan alsnog opgenomen in het Plan van Scholen, zodat Yunus Emre per 1 augustus 2020 in aanmerking komt voor bekostiging vanuit het rijk.De drie lokale partijen weigerden afgelopen dinsdag om de islamitische basisschool op te nemen in het Plan van Scholen, omdat ze vinden dat een dergelijke school niet zou helpen bij de integratie van leerlingen die veelal buitenlandse 'roots' hebben. De drie partijen hebben de meerderheid in de gemeenteraad.Burgemeester Arends liet meteen weten door de weigering van de lokale partijen niet anders te kunnen dan de minister van Onderwijs te wijzen op zogeheten taakverwaarlozing van de Westlandse gemeenteraad. Dat heeft hij gedaan. Het besluit is namelijk in strijd met de vrijheid van onderwijs die in de grondwet is vastgelegd.
Lees meer
Video Slob dreigt met ingrijpen bij Westlandse raad donderdag 11 juli 2019 18:06

Slob dreigt met ingrijpen bij Westlandse raad

Onderwijsminister Arie Slob wil dat de Westlandse gemeenteraad alsnog instemt met de komst van islamitische basisschool Yunus Emre. Doet de raad dat niet, dan grijpt de minister in. Slob: "Dit is een laatste kans voor de gemeenteraad om zich aan de uitspraak van de Raad van State te houden." In april heeft de Raad van State geoordeeld dat Yunus Emre voldoende heeft aangetoond dat er interesse is voor een islamitische basisschool in de gemeente. Volgens de wet moet een nieuwe school dan voor bekostiging in aanmerking komen.Gaat de gemeenteraad van Westland aankomende dinsdag niet akkoord met het opnemen van de school in het Plan van Scholen 2020-2023, dan zal de minister zelf namens de raad een besluit nemen. Op die manier komt Yunus Emre per 1 augustus 2020 alsnog in aanmerking voor bekostiging vanuit het rijk.IntegratieWestland Verstandig, GBW en LPF weigerden afgelopen dinsdag om de islamitische basisschool Yunus Emre op te nemen in het Plan van Scholen, omdat ze vinden dat een dergelijke school niet zou helpen bij de integratie van leerlingen die veelal buitenlandse 'roots' hebben. De drie partijen hebben de meerderheid in de gemeenteraad.Burgemeester Arends liet meteen weten door de weigering van de lokale partijen niet anders te kunnen dan de minister van Onderwijs te wijzen op zogeheten taakverwaarlozing van de Westlandse gemeenteraad. Dat heeft hij gedaan. Het besluit is in strijd met de vrijheid van onderwijs die in de grondwet is vastgelegd.UniekHet is overigens nog niet eerder voorgekomen dat een gemeenteraad een uitspraak van de Raad van State negeert om de komst van een basisschool tegen te houden, zo liet het ministerie van Onderwijs eerder al weten aan WOS Media.Bij Yunes Emre werd woensdag zeer verbaasd gereageerd op de beslissing van de gemeenteraad. "De meerderheid van die gemeenteraad houdt zich niet aan de grondwet en toont geen respect voor ons rechtssysteem", zei directeur Abdelsadek Maas, die meteen contact zocht met zijn advocaat.Onderstaand item maakten we afgelopen woensdag over dit onderwerp:
Lees meer
Video Situatie rond Westlands besluit over islamitische school is uniek woensdag 10 juli 2019 17:05

Situatie rond Westlands besluit over islamitische school is uniek

Het is nog niet eerder voorgekomen dat een gemeenteraad een uitspraak van de Raad van State negeert om de komst van een basisschool tegen te houden. Dat laat het ministerie van Onderwijs desgevraagd weten. In Westland gebeurde dat dinsdagavond wel. De drie lokale partijen weigeren om de islamitische basisschool Yunus Emre op te nemen in het Plan van Scholen, omdat ze vinden dat een dergelijke school niet zou helpen bij de integratie van leerlingen die veelal buitenlandse 'roots' hebben. De drie partijen, LPF, GBW en Westland Verstandig hebben de meerderheid in de gemeenteraad.Burgemeester Arends zei dinsdagavond door de weigering van de lokale partijen niet anders te kunnen dan de minister van Onderwijs te wijzen op zogeheten taakverwaarlozing van de Westlandse gemeenteraad. "Ik heb in mijn functie ook een taak als rijksorgaan", aldus Arends, "en die taak neem ik óók serieus." Het besluit is in strijd met de vrijheid van onderwijs die in de grondwet is vastgelegd.Gevolg is dat de minister alsnog zelf ervoor kan zorgen dat de school wordt opgenomen in het Plan van Scholen. Hij omzeilt dan de gemeenteraad. Of hij dat gaat doen, kon het ministerie woensdag nog niet vertellen. Tegelijk kan Yunus Emre naar de bestuursrechter stappen en een dwangsom opleggen aan de gemeente.Bij de scholengemeenschap zijn ze zeer verbaasd over de beslissing van de gemeenteraad. "De meerderheid van die gemeenteraad houdt zich niet aan de grondwet en toont geen respect voor ons rechtssysteem", reageert directeur Abdelsadek Maas, die al contact heeft gezocht met zijn advocaat.
Lees meer