Tip ons
Tip ons

Je kunt zelf jouw bijdrage/tip via dit formulier toesturen. Wij zullen deze controleren en mogelijk gebruiken voor publicatie. Let op! Aangeleverd materiaal dient rechtenvrij te zijn of er moet schriftelijk toestemming zijn verleend voor het gebruik ervan.

Nu:
Straks:
Nu:
Straks:

Politiek

Filteren op datum:
        
LPF bezorgd over ontvangst WOS maandag 13 januari 2020 11:11

LPF bezorgd over ontvangst WOS

LPF Westland maakt zich zorgen over Westlanders die niet beschikken over een ontvanger waarmee ze bij kabelmaatschappij Caiway naar de WOS kunnen kijken. Sinds 6 januari zendt de omroep bij Caiway alleen nog maar in hoge kwaliteit uit, en dat vereist een ontvanger of een tv die de HD-signalen kan ontvangen. Bij de partij zijn een tiental klachten binnengekomen. Volgens LPF Westland moet duidelijk worden hoe groot de groep mensen is die via Caiway geen WOS meer kan ontvangen. De partij zinspeelt in schriftelijke vragen op het gebruiken van de subsidie die de streekomroep krijgt, voor het aanschaffen van geschikte ontvangers voor mensen die zelf niet in staat zijn om een nieuwe te kopen.De partij wil van het college van burgemeester en wethouders weten of het op de hoogte is van het feit dat de WOS niet meer te zien is voor mensen zonder geschikte ontvanger bij Caiway. Ook wil de fractie van het college horen of het dat als een probleem ziet. Wanneer dat het geval is roept de lokale partij het college op om in gesprek te gaan met de WOS over oplossingen. Ook vraagt de partij zich af of het subsidiebedrag niet moet worden heroverwogen als blijkt dat de WOS niet wil voldoen aan een maximale dekkingsgraad voor Westland.Reactie WOSWOS-directeur Aart den Haan begrijpt de vragen van de LPF, maar stelt tegelijk dat het iedereen vrij staat om een provider te kiezen voor het bekijken van televisie: "Bovendien kun je ons ook via de website en de app bekijken. Er valt niet aan deze ontwikkeling te ontkomen. Ook andere omroepen, waaronder de regionale, zullen binnenkort alleen nog maar met een HD-ontvanger te zien zijn bij Caiway."Volgens Den Haan is de overstap naar HD-kwaliteit ook in het gemeentelijk overleg besproken. Daarnaast staat hij open voor een gesprek met het college om eventuele oplossingen te bespreken voor de mensen die nu niet meer kunnen kijken.
Lees meer
Arends: 'Er was extra beveiliging rond Hofboerderij' donderdag 9 januari 2020 20:08

Arends: 'Er was extra beveiliging rond Hofboerderij'

Burgemeester Bouke Arends betreurt de beschadigingen die op oudejaarsavond aan de monumentale Hofboerderij in Wateringen zijn aangebracht, maar zegt tegelijk dat er eigenlijk niet veel aan te doen is. Er is al extra gesurveilleerd, zo zegt hij tijdens de commissievergadering bestuur. Arends: "Dat dit soort zaken dan toch kunnen gebeuren, zegt misschien meer over de samenleving dan over de inzet van de gemeente." Maar steunraadslid Maxim van Ooijen (D66) neemt daar donderdagavond geen genoegen mee. "Ik ben teleurgesteld in hoe dat dan geregeld wordt. Zeker ook omdat gebruikers al tijden lang aangeven dat er lachgas wordt gebruikt en er graffiti is. En er ook regelmatig lampen die er hangen worden vernield, zodat jongelui niet zichtbaar zijn. Ik had hier wat meer daadkracht verwacht. Ik vind het zorgelijk dat we dit blijkbaar hebben laten gebeuren, door er te weinig beveiliging op te zetten."Maar burgemeester Arends betwijfelt of er te weinig beveiliging was. "Mijn informatie is dat die er wel is geweest." Hij denkt dat er binnen de mogelijkheden is gekeken hoe schade kon worden voorkomen. "Dat dit soort zaken dan toch kunnen gebeuren, zegt misschien meer over de samenleving dan over de inzet van de gemeente."Tijdens de jaarwisseling waren er volgens Arends tachtig politieagenten actief in Westland. Ook alle buitengewone opsporingsambtenaren en beveiligers waren actief. GBW-fractievoorzitter Remmert Keizer complimenteerde hen en wil dat er gestopt wordt met de inzet van jongerenwerkers tijdens de jaarwisseling: "Er moet dan gehandhaafd worden."Overigens is er nog geen exact schadebedrag bekend. Naar verwachting is daar volgende week meer over duidelijk.
Lees meer
Video Wethouder belooft: uiterlijk maart voorstel arbeidsmigrantenhuisvesting donderdag 9 januari 2020 14:02

Wethouder belooft: uiterlijk maart voorstel arbeidsmigrantenhuisvesting

Het college van burgemeester en wethouders van Westland komt op zijn laatst in maart met een voorstel om huisvesting van arbeidsmigranten in de gemeente vlot te trekken. Die toezegging deed verantwoordelijk wethouder Pieter Varekamp woensdagavond in reactie op een voorstel van twee oppositiepartijen. De twee oppositiepartijen Westland Verstandig en GemeenteBelang Westland hebben een initiatiefvoorstel aangereikt om voor de duur van maximaal tien jaar arbeidsmigrantenhuisvesting toe te staan op eigen bedrijf. In andere gemeenten gebeurt dat al en volgens de partijen leidt dat niet tot 'onacceptabele toestanden en/of berichten'. Bovendien maken arbeidsmigranten nu vele kilometers van en naar het werk, omdat zij dikwijls buiten de gemeente Westland wonen. De huisvesting van arbeidsmigranten in Westland stagneert. Weliswaar worden nu ruim 300 bedden gerealiseerd tegenover de meubelboulevard van Naaldwijk, en worden voorbereidende werkzaamheden getroffen voor een tweede Polenhotel op Honderdland bij Westerlee, maar verder zit er weinig schot in de zaak. Initiatieven van uitzendbureaus aan de Madeweg in Monster, aan de Arckelweg in Poeldijk en bij de Lange Broekweg in Naaldwijk kunnen op veel kritiek rekenen van omwonenden. Al in 2012 werd gesproken over een tekort van 2.000 bedden. Varekamp, die tijdelijk het dossier van arbeidsmigranten in zijn portfeuille heeft, zegt dat achter de scherm hard gewerkt wordt aan een raadsvoorstel. Daarin zijn ook aspecten van het initiatiefvoorstel van de twee oppositiepartijen meegenomen, maar niet is duidelijk welke precies. Aangezien Varekamp een toezegging deed dat de gemeenteraad voor de vergadering van maart het stuk toegestuurd krijgt, is het initiatiefvoorstel even in de ijskast geparkeerd.Binnenkort neemt de nieuwe wethouder Albert Abee het dossier op zich.
Lees meer
Komende jaarwisseling vuurwerkverbod in Rotterdam woensdag 8 januari 2020 11:11

Komende jaarwisseling vuurwerkverbod in Rotterdam

Er komt een verbod op het afsteken van vuurwerk in Rotterdam. Dinsdagmiddag zei fractievoorzitter van VVD Rotterdam Vincent Karremans op Radio Rijnmond dat zijn partij ook voor een vuurwerkverbod zal stemmen. Daarmee is er voor het eerst een meerderheid in de Rotterdamse gemeenteraad. "Hulpverleners worden bekogeld met vuurwerk en alleen al bij het Oogziekenhuis in Rotterdam kwamen achttien mensen met oogletsel binnen. En in meerdere delen van de stad werden containers en auto’s in de brand gestoken. Hier moeten we paal en perk aan stellen", zei Karremans dinsdag op Radio Rijnmond. "De Rotterdamse meldkamer kreeg afgelopen jaarwisseling duizend meldingen binnen. Grote groepen jongeren denken de straat over te kunnen nemen, met totale veronachtzaming van de veiligheid en bewegingsvrijheid van anderen."Volgens Karremans is een totaal vuurwerkverbod onvermijdelijk totdat er door het kabinet een landelijk verbod wordt ingevoerd voor knalvuurwerk en vuurpijlen. Daarna kan wat de Rotterdamse VVD betreft toegestaan vuurwerk ook weer in Rotterdam worden afgestoken. De VVD in Rotterdam wil dat er op meerdere plekken in de stad professionele vuurwerkshows komen. Daarvoor moet volgens Karremans veel geld worden vrijgemaakt.VerrastBurgemeester Aboutaleb is verrast over de plotselinge meerderheid in de raad voor een algeheel vuurwerkverbod in Rotterdam. Tegelijkertijd hoopt hij dat het kabinet komende vrijdag een landelijk verbod afkondigt."De fractievoorzitter van de VVD heeft met mij contact gehad om een aantal dingen te checken over de haalbaarheid, maar als het waar is, is er hiermee voor het eerst een meerderheid voor een algeheel vuurwerkverbod. Dat zou uniek zijn voor Nederland", zei Aboutaleb dinsdagavond tegen mediapartner Rijnmond.Als er alleen in Rotterdam een verbod komt, kunnen mensen nog wel vuurwerk kopen in de stad. De gemeentewet kan alleen het afsteken verbieden. Dat is volgens Aboutaleb te handhaven. Maar wat betreft burgemeester Aboutaleb is een landelijk vuurwerkverbod nu onvermijdelijk. Hij hoopt dat het kabinet vrijdag met maatregelen komt. "Dat betekent dan dat ook verkoop en distributie verboden zullen worden."Aboutaleb noemt het verbod noodzakelijk geworden na alle incidenten. "Iedereen die de afgelopen jaarwisseling heeft meegemaakt heeft gezien welke rol vuurwerk speelt in het handhaven van de openbare orde. Zestig aanhoudingen, twee zwaargewonden, tientallen auto's in brand, als dat geen openbare ordeverstoringen zijn, dan weet ik het niet."Hij gaat onderzoeken of er op veertien plekken in de stad evenementen kunnen worden georganiseerd als alternatief voor het zelf afsteken van vuurwerk.
Lees meer