Tip ons
Tip ons

Je kunt zelf jouw bijdrage/tip via dit formulier toesturen. Wij zullen deze controleren en mogelijk gebruiken voor publicatie. Let op! Aangeleverd materiaal dient rechtenvrij te zijn of er moet schriftelijk toestemming zijn verleend voor het gebruik ervan.

Nu:
Straks:
Nu:
Straks:

Politiek

Filteren op datum:
        
Tekort van 5,6 miljoen dreigt in 2019 voor Westland vrijdag 18 oktober 2019 15:03

Tekort van 5,6 miljoen dreigt in 2019 voor Westland

De gemeente Westland stevent in 2019 af op een negatief resultaat van ruim 5,6 miljoen euro. Dat is 4 miljoen meer dan voor de zomer nog werd verwacht. Reden is dat er 6,2 miljoen euro extra nodig is voor het zogeheten sociale domein, waarvan 3,9 miljoen wordt veroorzaakt door de stijgende kosten voor Jeugdzorg. Dit blijkt uit een tussenrapportage (Programma Rapportage) die de gemeenteraad op 5 november zal bespreken. De hoogte van de budgetoverschrijding was nog niet bekend, toen het college vorige maand de meerjarenbegroting bekend maakte, waaruit duidelijk werd dat de gemeente de komende jaren zonder bezuinigingen een tekort van 14 miljoen euro tegemoet moet zien. Volgens het college heeft de rijksoverheid veel taken in het sociale domein neergelegd bij de gemeenten zonder voldoende financiële dekking mee te geven. Weliswaar krijgt Westland voor 2019 1,4 miljoen extra voor de jeugdzorg, maar dat is onvoldoende om de stijgende kosten te compenseren. Er zijn verschillende maatregelen genomen om de kostenstijging om te buigen, maar "de eerste effecten van deze maatregelen kunnen we echter pas op termijn verwachten (in 2021 en verder)."Overigens rekent het college er een beetje op dat het tekort over 2019 lager zal uitvallen. "Uit analyse van de jaarrekeningen van de afgelopen jaren blijkt dat er na de ProRap regelmatig sprake is van incidentele meevallers die het jaarrekeningsaldo positief beïnvloeden."
Lees meer
Voor Kerstmis parkeerplaatsen op plek Kerklaan 7 in Wateringen donderdag 17 oktober 2019 17:05

Voor Kerstmis parkeerplaatsen op plek Kerklaan 7 in Wateringen

De woning aan de Kerklaan 7 in Wateringen wordt nog voor december gesloopt, zodat bezoekers van het dorpscentrum daar rond Kerstmis kunnen parkeren. Dat schrijft wethouder Cobie Gardien in antwoord op vragen van GemeenteBelang Westland (GBW). Al in april vorig jaar ging de gemeenteraad akkoord met een voorstel om de woning aan te kopen en op die locatie parkeerplaatsen aan te leggen om zo de grote parkeerdruk in het centrum van Wateringen te verminderen. Van sloop kwam het aanvankelijk niet, omdat eerst werd onderzocht of een combinatie van extra parkeren en wonen mogelijk is om zo een win-win mogelijk te maken. Dit bleek echter te weinig parkeerplaatsen op te leveren.In februari beloofde Gardien dan ook om alsnog zo snel mogelijk te gaan slopen. Vorige week trok GBW echter opnieuw aan de bel, omdat acht maanden later nog steeds niets is gebeurd. Gardien laat nu weten dat dat te maken heeft met onder andere het flora- en faunaonderzoek, dat nog gedaan moest worden. "Dit is inmiddels afgerond. Maandag 7 oktober is de woning door de huurder opgeleverd aan de gemeente. Direct na oplevering is een asbestonderzoek in de woning uitgevoerd, de sloopmelding gedaan en offertes aangevraagd. De woning zal volgens planning voor december gesloopt zijn. Het parkeerterrein zal indien de weersomstandigheden goed blijven voor de kerst opgeleverd worden."
Lees meer
Audio Onduidelijkheid over vernoeming straten naar Westlandse verzetshelden donderdag 17 oktober 2019 10:10

Onduidelijkheid over vernoeming straten naar Westlandse verzetshelden

Het is nog niet duidelijk of straten in nieuwbouwwijken in de gemeente Westland kunnen worden vernoemd naar Westlandse verzetshelden of militairen uit de Tweede Wereldoorlog. Dat schrijft het college van burgemeester en wethouders in reactie op vragen van de VVD. Steunraadslid Peter Valstar deed in het kader van 75 jaar vrijheid in 2019 en 2020 de oproep voor de vernoeming. "In Monster hebben we de Van Bemmellaan, in 's-Gravenzande de Albert Klingstraat en in Naaldwijk het F.V. Valstarplantsoen, maar veel meer vernoemingen zijn er niet", zei hij eerder. "Dat terwijl er honderden straten in Westland tegenwoordig alleen maar worden vernoemd naar knaagdieren, insecten en veldbloemen."Wethouder Snijders zegt in een reactie daarop dat verzoeken voor straatnamen ingediend moeten worden bij het college. "Het college laat zich vervolgens onderbouwd adviseren door de commissie Naamgeving." Die is altijd op zoek naar nieuwe namen, waarbij volgens het college extra aandacht is voor de Westlandse historie.Volgens Snijders is de commissie overigens inmiddels al zelf begonnen met het bekijken van de mogelijkheden van eventuele vernoeming naar verzetshelden. Dit kost echter enige tijd, omdat ook moet worden overlegd met het Historisch Archief Westland en de historische werkgroepen, maar ook onderzoek moet worden gedaan 'naar andere objectieve criteria waaraan getoetst kan worden'.TeleurgesteldSteunraadslid Peter Valstar is niet te spreken over de reactie van de wethouder: "De actiebereidheid van wethouder Snijders is ver te zoeken en zijn reactie is erg teleurstellend. De wethouder lijkt het belang van het eren van gesneuvelde Westlandse verzetsstrijders en militairen niet in te zien."Valstar heeft inmiddels zelf contact gezocht met de straatnamencommissie om daar het voorstel toe te lichten. "We vieren volgend jaar 75 jaar vrijheid en dit is het moment om straten naar de mensen die voor onze vrijheid zijn gesneuveld te vernoemen. Als het dan niet gebeurt, gebeurt het nooit meer."
Lees meer
Oppositiepartijen vragen om debat over 'omgekeerd inzamelen' dinsdag 15 oktober 2019 23:11

Oppositiepartijen vragen om debat over 'omgekeerd inzamelen'

Hoewel er een meerderheid in de Maassluise gemeenteraad lijkt te zijn voor het zogeheten omgekeerd afval inzamelen, willen drie oppositiepartijen er toch nog eens over debatteren. Ze betwijfelen of het niet beter is om juist aan 'nascheiding' te doen, zoals inmiddels ook al in diverse andere gemeentes. Wethouder Gerard van der Wees stelt voor om omgekeerd in te gaan zamelen met een pasjessysteem. Bij het omgekeerd inzamelen gaat het er vooral om dat er zoveel mogelijk gescheiden wordt, zodat er minder restafval over blijft. Restafval moet namelijk worden verbrand en dat is flink duurder geworden.Het omgekeerd inzamelen vraagt een andere manier van denken van inwoners. Om hen op de hoogte te brengen van het nieuwe systeem, wil de wethouder een communicatieplan opstellen, waarbij onder meer gebruik wordt gemaakt van zogeheten afvalcoaches, die inwoners moeten helpen bij het juist scheiden van afval.Onder meer Forum voor Maassluis vraagt zich af of het niet veel handiger is om juist te gaan 'nascheiden'. Plastic, drankpakken en metaal kan dan gewoon bij het restafval. Diverse gemeenten in Nederland werken al op die manier. Echter is er volgens de wethouder zeer waarschijnlijk onvoldoende capaciteit bij de afvalverwerkers om dit voor alle gemeentes op de korte termijn te regelen. Binnenkort volgt er een debat over in de gemeenteraad.
Lees meer