Tip ons
Tip ons

Je kunt zelf jouw bijdrage/tip via dit formulier toesturen. Wij zullen deze controleren en mogelijk gebruiken voor publicatie. Let op! Aangeleverd materiaal dient rechtenvrij te zijn of er moet schriftelijk toestemming zijn verleend voor het gebruik ervan.

Nu:
Straks:
Nu:
Straks:

Politiek

Filteren op datum:
        
Video 'We zijn door minister onterecht gepasseerd bij komst islamitische school' maandag 9 december 2019 19:07

'We zijn door minister onterecht gepasseerd bij komst islamitische school'

Bij een zitting van de Raad van State hebben vertegenwoordigers van de Westlandse gemeenteraad maandag gezegd onterecht te zijn gepasseerd door minister Arie Slob van Onderwijs. De minister volgt de uitspraak van de Raad van State uit maart dit jaar en maakt daarmee de weg vrij voor de komst van islamitische basisschool Yunus Emre in Westland. De meerderheid van de gemeenteraad vindt dat zij voor een voldongen feit is geplaatst, omdat ze nooit partij is geweest in de eerdere zaken over de basisschool bij de Raad van State. Daarom vocht ze de zaak aan en stapten ze zelf naar de Raad van State. Westland Verstandig, Gemeentebelang Westland en LPF Westland willen niet dat er een islamitische basisschool komt. Het duurt minstens zes weken voordat de Raad van State uitspraak doet.Eerder besloot de Raad van State dat de school voldoet aan alle vereisten van de wet. Volgens algemeen directeur Abdelkader Maas van Yunus Emre voert de gemeenteraad een achterhoedegevecht."We hebben hier een rechtsstaat. Inhoudelijk is hier laatste woord al eerder over gezegd. Onze school moet er komen", zo zegt hij tegen mediapartner Omroep West.Gemeenteraad: 'geen bestaansrecht voor islamitische school'De vrijheid van onderwijs is opgenomen in de grondwet met als enige voorwaarde dat een nieuwe school binnen vijf jaar voldoende leerlingen heeft. Als dat zo is, dan moet een gemeente die school huisvesting bieden. Maar een meerderheid van de gemeenteraad van Westland blijft dat weigeren: de drie lokale partijen vinden dat een islamitische basisschool geen bestaansrecht heeft in Westland.Wanneer Westland de school dan alsnog moet toelaten en betalen, steekt een financieel probleem de kop op: de drie lokale partijen hebben ook de twee ton reservering uit de begroting geschrapt. Als toezichthouder kan de provincie dat geld alsnog loswrikken.
Lees meer
Aboutaleb wil nog zes jaar burgemeester van Rotterdam blijven woensdag 4 december 2019 15:03

Aboutaleb wil nog zes jaar burgemeester van Rotterdam blijven

Burgemeester Ahmed Aboutaleb wil de komende jaren burgemeester blijven van Rotterdam en daarmee dus ook van Hoek van Holland. Aboutaleb heeft dat woensdagmorgen aan de commissaris van de Koning en aan de fractievoorzitters van de Rotterdamse gemeenteraad laten weten. De huidige termijn van Aboutaleb loopt in januari 2021 af. Hij heeft er dan twee termijnen van zes jaar op zitten. Maar hij wil nog zes jaar doorgaan, tot 2027. Dat schrijft mediapartner Rijnmond. Lange tijd heeft Aboutaleb getwijfeld of hij zou stoppen, maar hij heeft besloten door te gaan. "Er zijn allerlei redenen om te willen doorgaan, maar ook om te willen stoppen", zegt hij. "Ik denk dat als ik de rekensom opmaak voor mezelf, maar ook voor de stad en mijn verbinding met de stad, dan is de rekensom positief om een tijdje door te gaan."De belangrijkste reden voor hem om dat te doen is de steun die hij krijgt in de stad. Van ondernemers, inwoners, de cultuursector en het onderwijs. "Dat geeft kracht". Aboutaleb geeft aan dat hij bruist van de energie en hij heeft nog veel ideeën voor de stad.Er is de komende jaren voor de burgemeester veel werk rond de energietransitie en de bijbehorende vormen van technisch onderwijs die er moeten komen. Maar Aboutaleb wil ook nog meer werk maken van het verbinden van mensen in de stad: "Met elkaar proberen mensen van alle windstreken te verbinden met het mooie verhaal van de stad Rotterdam."De Rotterdamse gemeenteraad zal in enkele maanden een besluit moeten nemen of ze ook nog een derde termijn door wil met Aboutaleb. Bij een meerderheid vóór, zal de raad een aanbevelingsbrief sturen naar de commissaris van de Koning in Zuid-Holland, Jaap Smit. Hij zal de brief doorsturen naar minister Raymond Knops van Binnenlandse Zaken. Daarna zal de herbenoeming officieel worden beklonken door de koning.
Lees meer
Video Omwonenden Hertenlaan opgeroepen om gemeenteraad bij te wonen dinsdag 3 december 2019 22:10

Omwonenden Hertenlaan opgeroepen om gemeenteraad bij te wonen

Het belooft komende dinsdagavond weer druk te worden op de publieke tribune bij de gemeenteraadsvergadering van Westland. Omwonenden van de Hertenlaan in Honselersdijk zijn hiertoe opgeroepen tijdens een buurtbijeenkomst in het naburige café Bij 't Hof. Reden is de waarschijnlijke komst van dertig arbeidsmigranten als bewoners van een omgebouwd woon-werkpand. De bijeenkomst deze dinsdagavond in het café werd bijgewoond door vijf fractievoorzitters, te weten Peter Duijsens (Westland Verstandig), Remmert Keizer (GBW), Ad van Harmelen (ChristenUnie-SGP), Ulbe Spaans (GroenLinks) en Nico de Gier (PvdA).Behalve alle raadsfracties was ook het college van B en W uitgenodigd.  Dat meldde zich in de loop van dinsdagmiddag af. "Omdat verschillende wethouders vorige week al uitgebreid hebben gesproken met de buurtbewoners en inmiddels goed op de hoogte zijn van de situatie en uw zorgen, zal het college vanavond niet vertegenwoordigd zijn", was de motivering. "Het college zal op korte termijn in overleg treden met de initiatiefnemer, met als doel te bezien of er een voor alle partijen aanvaardbare oplossing kan worden gevonden. Zodra er meer bekend is, nemen wij contact met u op", aldus B en W.Strikt genomen, zijn er weinig mogelijkheden om het plan tegen te houden en het staat ook (nog) niet op de gepubliceerde raadsagenda. De gemeentelijk eis is dat elke bewoner van een pand 12 vierkante meter tot zijn beschikking moet hebben en daar zou het pand aan voldoen. Voorheen was het voor een groot deel in gebruik als accountantskantoor, maar vanwege de zogeheten gemengde bestemming mochten er kamertjes in worden gemaakt.LeefbaarheidstoetsDe buurtbewoners hopen nog op de uitkomsten van een leefbaarheidstoets. Daarbij wijzen zij op de directe nabijheid van woningen, de onvoldoende verkeersveiligheid op die locatie en op het gegeven dat er in de nabije omgeving al tientallen arbeidsmigranten gehuisvest zijn.Vier van de vijf aanwezige fractievoorzitters spraken zich onverbloemd uit tegen de komst van dertig arbeidsmigranten op Hertenlaan 2. Van Harmelen, het nieuwe gezicht van de ChristenUnie-SGP, zei geschrokken te zijn van het gebrek aan communicatie met de naaste bewoners en "dat dit eigenlijk ook niet kan". Uit de zaal werd geopperd dat hij "dus" zou gaan tegenstemmen. "Dat kan ik nog niet zeggen", aldus de voorman van de enige aanwezige coalitiepartij. Hij verwees naar het nog te houden fractieberaad.
Lees meer
Raad Maassluis buigt zich over jaarwisseling dinsdag 3 december 2019 15:03

Raad Maassluis buigt zich over jaarwisseling

De gemeenteraad van Maassluis buigt zich volgende week dinsdagavond in een themavergadering over een aantal opties rond het terugdringen van overlast tijdens de jaarwisseling. De opties zijn naar voren gekomen door een online enquête onder de bevolking te houden. De raad kan kiezen voor het voortzetten van de huidige aanpak, waarbij preventie en handhaving een belangrijke rol spelen, maar ook voor het aanbieden van een centrale vuurwerkshow, uitbreiding van de vuurwerkvrije gebieden met winkelcentra en parken, met buren afspraken maken over waar in de wijk vuurwerk af te steken of een vrijwillig vuurwerkvrije buurt of zelfs stad.Uit de enquête bleek dat zo'n dertig procent van de inwoners van Maassluis veel overlast heeft van vuurwerk. Daarnaast is er nog een groep van ruim twintig procent die ook overlast zegt te ervaren, maar dat dit nu eenmaal bij de jaarwisseling hoort. Verder viel op dat men zich vooral ergert aan harde knallen en troep op straat.Verder heeft de gemeente ook op een rijtje gezet hoeveel schade er jaarlijks aan gemeentelijke voorwerpen en gebouwen is en dat afgezet tegen het aantal inwoners. Daaruit blijkt dat de schades in Maassluis in de afgelopen vijf jaar gemiddeld 42 eurocent per inwoner hebben gekost. Tegenover 17 cent in Nissewaard en 18 cent in Vlaardingen. In Schiedam en Rotterdam was er meer schade, met 65 en 44 eurocent per inwoner.
Lees meer