Nu:
Straks:
Nu:
Straks:

Politiek

Filteren op datum:
        
Wantrouwen binnen Westlandse gemeenteraad vrijdag 17 augustus 2018 14:02

Wantrouwen binnen Westlandse gemeenteraad

Diverse Westlandse politici vertrouwen elkaar niet meer en uiten beschuldigingen over en weer via zowel de traditionele- als de sociale media. Zo wil CDA-fractievoorzitter Jenny Vermeer dat de burgemeester een onderzoek start naar wie er heeft gelekt uit de vertrouwelijke raadsvergadering van afgelopen dinsdag. En ook LPF-fractievoorzitter Dave van der Meer en VVD fractieleider Sander Zuyderwijk zijn niet te spreken over het optreden van diverse raadsleden. Volgens Van der Meer zijn Remmert Keizer van GemeenteBelang Westland en Peter Duijsens van Westland Verstandig de reden dat een nog onbekende partij een bouwaanvraag heeft gedaan voor een 'Polenhotel' op het puntje van bedrijventerrein Honderdland in Maasdijk. Terwijl de gemeenteraad afgelopen dinsdag met een zogeheten reparatiebesluit juist dat probeerde te voorkomen. De LPF'er zegt dat juist zij woensdag alle details van het geheime besluit voor de camera stonden uit te leggen. Ook Zuyderwijk stelt dat de loslippigheid van sommige raadsleden wel eens de reden zou kunnen zijn voor het indienen van de aanvraag.Maar Peter Duijsens gaat daar niet in mee: "Die man (Van der Meer red.) moet beter opletten. Het is zijn college dat er een puinhoop van maakt." Het besluit werd woensdag door het college in de lokale krant Groot Westland gepubliceerd. "Ja dan wordt het voor iedereen een kwestie van 1+1=2," aldus Duijsens. Remmert Keizer vindt het een flauwe opmerking van Van der Meer: "Ik heb alleen iets over het proces geroepen, niets over de inhoud. Dit zegt vooral iets over hem zelf. Laat hem maar met bewijzen komen."Jenny Vermeer gaat een stap verder. Ze maakt zich ernstige zorgen over het lekken van de geheime informatie. Ze wil dat burgemeester Agnes van Ardenne een onderzoek instelt naar lekkende raadsleden om te onderzoeken of en welke juridische stappen genomen kunnen worden. Namen wil ze desgevraagd niet noemen: "Dat laat ik aan de burgemeester over." Sander Zuyderwijk steunt een dergelijk onderzoek, zo is te lezen in een persverklaring.Verder lijkt ook Benjamin Hofland van D66 niet zo goed te weten wat hij met de situatie aanmoet. "Spijtig om te zien dat uit de woordvoering van het college blijkt dat de gemeenteraad niet vertrouwd wordt. Nog spijtiger om te zien, dat er wellicht een kern van waarheid in zit," schrijft Hofland op Twitter.
Lees meer
Gevaarlijk kruispunt bij Wateringen drie weken op de schop vrijdag 17 augustus 2018 12:12

Gevaarlijk kruispunt bij Wateringen drie weken op de schop

De kruising van de Poeldijkseweg en de Erasmusweg op de grens van Westland en Den Haag gaat vanaf 27 augustus drie weken lang op de schop. De gemeente Den Haag wil het kruispunt, dat in de top 10 van gevaarlijkste kruispunten in Nederland staat, verkeersveiliger maken. De manier waarop is CDA Westland echter in het verkeerde keelgat geschoten. In vragen aan het Westlandse college van B en W wordt gesteld dat de gekozen oplossing niet goed is en vooral voor het afslaand verkeer naar Wateringen een probleem gaat worden. Algemeen wordt een rotonde op die plek als beste gezien, maar Den Haag wil een definitief ontwerp voor het kruispunt blijkbaar laten afhangen van de ongelijkvloerse kruising van de Erasmusweg met de Wippolderlaan een kleine 200 meter verderop, die over een aantal jaren moet worden gerealiseerd. In de nu gekozen tussenoplossing wordt het opstelvak op de Erasmusweg voor verkeer dat rechtsaf slaat vanuit het Westland richting Poeldijkseweg weggehaald. De fietsers krijgen op de Poeldijkseweg meer ruimte. Tijdens de werkzaamheden blijft verkeer over de N464 in beide richtingen mogelijk. Verkeer uit Wateringen kan vanaf de Poeldijkseweg alleen rechts afslaan richting Den Haag. Volgens het CDA zal de oplossing betekenen dat de weg vanuit Poeldijk alleen maar gevaarlijker en drukker wordt, omdat doorrijdend en afslaand verkeer van hetzelfde wegvak gebruik zal maken. De fractie wil weten of het college al dan niet onder protest akkoord is gegaan met de tussenoplossing. Ook wordt gevraagd of het alsnog mogelijk is de tussenoplossing over te slaan en samen met Den Haag (op wiens grondgebied het kruispunt ligt) en de provincie (eigenaar van de N464) tot een definitieve (rotonde)oplossing te komen.
Lees meer
GBW en WV zeer ontevreden over handelswijze Westlands college vrijdag 17 augustus 2018 11:11

GBW en WV zeer ontevreden over handelswijze Westlands college

De fracties van GemeenteBelang Westland en Westland Verstandig zijn op zijn zachtst gezegd niet gecharmeerd van de handelswijze van het Westlandse college in de zaak van de extra raadsvergadering over het voorkomen van een tweede arbeidsmigrantenhotel in Maasdijk. GBW-Fractievoorzitter Remmert Keizer zegt dat het college op zich op zijn minst in een openbare raadsvergadering zou moeten verantwoorden. Het besluit dat de gemeenteraad afgelopen dinsdag heeft genomen moest ervoor zorgen dat 'een gat' in het bestemmingsplan voor een deel van het bedrijventerrein Honderdland in Maasdijk zou worden gedicht. In plaats van een 'normaal' hotel bood het plan ook ruimte voor een arbeidsmigrantenhotel en dat wil de raad niet op die locatie. Daarom nam de raad een besluit dat dit 'gat' moest dichten.Een bedrijf heeft echter lucht gekregen van het besluit en op het laatste moment gebruik gemaakt van het nog tot donderdagochtend geldende bestemmingsplan door een aanvraag in te dienen. Iets wat zowel het college als GemeenteBelang Westland betreurt. Maar misschien wel net zo storend vindt de partij van Keizer dat te gemeentelijke afspraken voor de voorbereiding op de besluitvorming niet volgens de regels is gegaan. Of zoals Keizer zegt: "Als ware dilettanten is het college aan het hannesen en stuntelen geslagen, waarbij democratische regels met voeten zijn getreden en tevens volledig voorbij is gegaan aan algemene beginselen van behoorlijk bestuur."Peter Duijsens van Westland Verstandig vindt dat er door het handelen van het college een negatief beeld is ontstaan van de gemeente Westland. "Dit college liet vanaf vrijdag 10 augustus meerdere keren steken vallen en schond meerdere regels. Al deze ophef was er bij een andere, open en eerlijke aanpak, niet gekomen."Overigens is nog onduidelijk of het tweede 'Polenhotel' er ook daadwerkelijk komt. Eerst moet de aanvraag worden getoetst aan het oude bestemmingsplan.
Lees meer
Video Mogelijk toch nieuw Polenhotel in Maasdijk vrijdag 17 augustus 2018 09:09

Mogelijk toch nieuw Polenhotel in Maasdijk

Er komt mogelijk toch een nieuw gebouw voor de huisvesting van arbeidsmigranten in Maasdijk, in de buurt van McDonald's. Een uitzendbureau heeft woensdagavond laat een aanvraag ingediend. Die aanvraag moet beoordeeld worden volgens het oude bestemmingsplan, omdat dat pas donderdag officieel is aangepast. Het is een bittere pil voor verantwoordelijk wethouder Cobie Gardien. Het college van B en W liet halsoverkop raadsleden terugkeren van vakantie, omdat in het bestemmingsplan een 'gat' was ontdekt. "Dat gat maakte ongebreidelde huisvesting van arbeidsmigranten mogelijk", zegt wethouder Gardien. "Dat lijkt ons niet wenselijk".Afgelopen vrijdag werd Gardien door de gemeentelijk advocaat op de hoogte gesteld, dat het bestaande bestemmingsplan inderdaad wel heel veel ruimte bood voor de bouw van diverse hotels. Niet alleen de reguliere hotels zouden zich er kunnen vestigen, ook een hotel voor arbeidsmigranten zou er een plaats kunnen krijgen. En dat terwijl eerder in de gemeenteraad was afgesproken om de arbeidsmigranten beter over de gemeente te verspreiden. In Maasdijk zit al een 'Polenhotel'."Het advies van de advocaten was om zo snel mogelijk de raad bij elkaar te roepen om dat gat te dichten", zegt ze tegen de WOS. Daarop is de griffier van Westland gaan rondbellen om te kijken of er genoeg raadsleden aanwezig zouden kunnen zijn om besluiten te nemen. Dat bleek het geval.De raad besloot vervolgens in grote meerderheid om de vergadering achter gesloten deuren te houden. Maar dat blijkt dus niet afdoende geweest te zijn. Het college had al opdracht gegeven om het besluit erover de volgende dag in lokale krant Groot Westland te plaatsen. Die komt formeel op donderdag uit, maar ligt bij sommigen woensdag al op de mat en staat dan ook al online. Verder zijn er volgens Gardien mogelijk ook raadsleden geweest die na de vergadering toch iets te loslippig zijn geweest.Overigens is nog onduidelijk of het tweede 'Polenhotel' er ook daadwerkelijk komt. Eerst moet de aanvraag worden getoetst aan het oude bestemmingsplan. De gemeente bekijkt nu wat de gevolgen de aanvraag zijn en informeert de gemeenteraad daar volgende week over.
Lees meer
Video Mogelijke komst tweede 'Polenhotel' in Maasdijk is reden extra raadsvergadering woensdag 15 augustus 2018 11:11

Mogelijke komst tweede 'Polenhotel' in Maasdijk is reden extra raadsvergadering

De geheimzinnige kwestie die de Westlandse politiek al dagen in zijn greep houdt, draait om de mogelijke komst van een tweede 'Polenhotel' in Maasdijk. Daarom moesten de raadsleden en het college van burgemeester en wethouders met spoed terugkomen van hun vakanties. Hoewel de gemeente er voorlopig niks over wil zeggen, bevestigen raadsleden tegenover mediapartner Omroep West dat het Polenhotel inderdaad het hete hangijzer is. De gemeenteraad heeft nu met een ingreep de komst het Polenhotel voorlopig weten tegen te houden. De gemeente heeft om dat te regelen een zogeheten 'voorbereidingsbesluit' genomen. Dat is woensdag gepubliceerd in huis-aan-huisblad 'Groot Westland'. Meerdere raadsleden bevestigen dat de 'geheime kwestie' inderdaad de mogelijke komst van een tweede Polenhotel in Maasdijk betreft.Een woordvoerder van de gemeente wil niet inhoudelijk reageren. "Wij komen vrijdag met een reactie, dat hebben we zo afgesproken met de gemeenteraad. We hebben ons gerealiseerd dat het besluit woensdag al in de krant zou komen, maar dat neemt niet weg dat we vrijdag pas met een toelichting komen."Nog een Polenhotel in Honderdland?Het hotel zou ter hoogte van Honderdland 10 moeten komen, aan de Blauwhek en Oranjesluisweg in Maasdijk. Een paar honderd meter verderop ligt het al bestaande 'Polenhotel' Hotel Westland. Twee woonlocaties met arbeidsmigranten uit Oost-Europa zo dicht bij elkaar is volgens veel raadsleden te veel van het goede. Zij willen de Oost-Europeanen beter over de gemeente spreiden.De vraag blijft waarom het college van b en w juist nu de gemeenteraad heeft teruggeroepen van vakantie. In juli werd er namelijk al een aanvraag gedaan voor een nieuw 'Polenhotel' en dus kwam de kwestie bepaald niet als verrassing. "Ik heb twee maanden geleden al vragen gesteld over deze kwestie", zegt Peter Duijsens van Westland Verstandig. "Kennelijk heeft het college afgelopen vrijdag pas ingezien hoe ernstig de situatie is. Als er nu een ondernemer met een goede aanvraag zou komen, hadden ze die niet kunnen weigeren."Verbazing en verbijsteringHet bestemmingsplan bleek namelijk ruimte te bieden voor een tweede 'Polenhotel', maar met het raadsbesluit van dinsdag is daar voorlopig een streep door gezet. Op de PvdA na stemden dinsdagavond alle partijen in met het collegevoorstel. In september zal de gemeenteraad een uitgebreid debatteren over waar en hoe de 5.000 arbeidsmigranten in de gemeente Westland gehuisvest moeten worden.Raadslid Nico de Gier van de PvdA vindt het nog steeds onbegrijpelijk dat de gemeenteraad voor deze kwestie terug moest komen van vakantie. "Ik denk dat veel mensen zullen denken: 'Ging het daar nou over?'" Veel raadsleden zijn verbijsterd over de gang van zaken. "Het proces is dramatisch verlopen, dit had het college compleet anders moeten aanpakken", zegt Remmert Keizer van GemeenteBelang Westland.
Lees meer
Aangepast bestemmingsplan Rijnvaart naar gemeenteraad woensdag 15 augustus 2018 08:08

Aangepast bestemmingsplan Rijnvaart naar gemeenteraad

B en W van Westland hebben de gemeenteraad een vernieuwd bestemmingsplan Rijnvaart ('s-Gravenzande) toegestuurd. De voorzienbare verkeersbewegingen in en rondom het gebied zijn nog eens tegen het licht gehouden. De aanpassingen stemmen overeen met de voorkeur die de gemeenteraadscommissie Ruimte in juni uitsprak. In het vernieuwde plan is deels tegemoet gekomen aan de wensen van omwonenden en andere gebruikers van de weg Nieuwe Vaart. De twijfels met betrekking tot het kunnen ontstaan van wateroverlast meent het college te kunnen wegnemen met een verklaring van het Hoogheemraadschap van Delfland. De wijk Rijnvaart krijgt in totaal maximaal 325 woningen. De circa 50 woningen aan de westzijde van de ecologische verbindingszone zijn voor gemotoriseerd verkeer vanaf de Rijnvaartweg bereikbaar via de bestaande weg Nieuwe Vaart, maar daarbij geldt dan voortaan wel eenrichtingsverkeer. Verder wordt de Nieuwe Vaart ingericht als fietsverbinding voor de route van 'Arendsduin naar Staelduin'. "De inrichting van de Nieuwe Vaart zal zodanig worden vormgegeven dat sluipverkeer op deze weg komend vanaf de Rijnvaartweg, voor zowel dit plandeel als het aangrenzende plandeel, wordt ontmoedigd", aldus B en W. Boomgaardspad Bij de uitwerking van het bestemmingsplan Rijnvaart is ook gekeken naar de doorgaande autoverbinding via de Poelkade en het Boomgaardspad. "Vooral het Boomgaardspad is kwetsbaar door het bochtige en onoverzichtelijke verloop en de beperkte passeermogelijkheden. Om die reden wordt een knip voor autoverkeer op de Poelkade voorgesteld ter hoogte van de huisnummers 30 en 32", aldus het college. Met deze maatregel wordt voorkomen dat de route Poelkade-Boomgaardspad door automobilisten gebruikt kan worden als sluiproute. De gebruikelijke route richting Naaldwijk blijft over de Poelkade naar de Baakwoning. Het vernieuwde plan wordt op 4 september besproken in de gemeenteraadscommissie Ruimte.
Lees meer
Onbekend raadsbesluit is genomen, vrijdag meer duidelijkheid dinsdag 14 augustus 2018 21:09

Onbekend raadsbesluit is genomen, vrijdag meer duidelijkheid

De Westlandse gemeenteraad heeft een nog tot vrijdag onbekend besluit genomen met betrekking tot de huisvesting van arbeidsmigranten. Of zoals de gemeente het zelf noemt: 'over een urgente ruimtelijke kwestie'. Alle fracties op de PvdA na hebben dinsdagavond met het raadsvoorstel ingestemd, waarmee een nog onbekende reparatie wordt gepleegd. De dringende kwestie, waarvan pas vorige week vrijdag duidelijk werd dat deze zo dringend is, werd achter gesloten deuren besproken. Wethouder Cobie Gardien verklaarde tegenover de WOS dat ze de raadsleden heeft uitgelegd waarom ze op het laatste moment bijeen moesten komen en waarom de kwestie zo dringend is. Alleen bij de eenmansfractie van PvdA'er Nico de Gier viel dat niet in goede aarde, zo liet hij desgevraagd weten.Voor burgemeester Agnes van Ardenne was het een zware avond. Ze kreeg aan het begin van de vergadering van vrijwel de gehele raad er flink van langs. Het college van burgemeester en wethouders heeft namelijk de officiële procedure voor het uitschrijven van een extra raadsvergadering niet gevolgd. En dat werd haar niet in dank afgenomen. "Het gaat om vertrouwen. Dat gaat in deze casus niet op. Ik vind dat we hier als stemvee behandeld worden. Procedureel is dit gewoon een lachertje", vatte GroenLinks-fractievoorzitter Ulbe Spaans samen. Diverse fracties vielen hem bij.De raad moest toen nog besluiten over verder gaan in openbaarheid of achter gesloten deuren. De raadsleden kregen vervolgens een ruim half uur om alle stukken tot zich te nemen, waarna men in meerderheid besloot om de vergadering in beslotenheid voort te zetten.Vrijdag wordt het besluit dat is genomen, gepubliceerd en komt het dus voor iedereen beschikbaar.
Lees meer
Video Extra vergadering gaat in beslotenheid verder dinsdag 14 augustus 2018 19:07

Extra vergadering gaat in beslotenheid verder

Een meerderheid van de Westlandse gemeenteraad heeft deze dinsdagavond besloten om de extra raadsvergadering verder te laten plaatsvinden achter gesloten deuren. Raadsleden hadden tot 20.00 uur uur de tijd om zich in te lezen in de stukken die besproken moeten worden in de ingelaste vergadering. Weliswaar liet Peter Duijsens van oppositiepartij Westland Verstandig weten dat hij liever in openbaarheid zou vergaderen, maar dat het eigenlijk nu niet anders kan. PvdA-fractievoorzitter Nico de Gier blijft tegen een besloten vergadering, maar hij kon de rest van de raadsleden niet overtuigen. Het enige dat tot nog toe bekend is, is dat het om een reparatie gaat in een zaak over de huisvesting van arbeidsmigranten.  Het college van burgemeester en wethouders heeft niets losgelaten en wil dat voorlopig zo houden. Dinsdagavond tot 18.00 uur wisten zelfs de fractievoorzitters nog van niets. Daarmee zijn de officiële procedures rondom het uitschrijven van een extra raadsvergadering niet gevolgd, met een boze raad tot gevolg.Burgemeester Van Ardenne kreeg aan het begin van de vergadering van vrijwel de gehele raad er flink van langs. "Het gaat om vertrouwen. Dat gaat in deze casus niet op. Ik vind dat we hier als stemvee behandeld worden. Procedureel is dit gewoon een lachertje", vat GroenLinks-fractievoorzitter Ulbe Spaans samen. Diverse fracties vielen hem bij.Dinsdagavond is een nog onbekend besluit genomen. Vrijdag moet daar meer over bekend worden.
Lees meer