Tip ons
Tip ons

Je kunt zelf jouw bijdrage/tip via dit formulier toesturen. Wij zullen deze controleren en mogelijk gebruiken voor publicatie. Let op! Aangeleverd materiaal dient rechtenvrij te zijn of er moet schriftelijk toestemming zijn verleend voor het gebruik ervan.

Nu:
Straks:
Nu:
Straks:

Pomp minder vaak aan om water en energie te besparen

Door: Dennis van Schie

Gepubliceerd op: donderdag 4 april 2019 16:43

Foto: Marianne Doelman bij het gemaal


Een van de drie pompen in het gemaal tussen 's-Gravenzande en Monster wordt minder vaak aangezet. Daarmee wil het Hoogheemraadschap van Delfland wil meer zoet water besparen en minder energie verbruiken.

De pomp in gemaal J.J.J.M. van den Burg voert in feite 24 uur per dag een gevecht met het zoute water uit zee, door zoveel mogelijk zoet water in het gebied door te spoelen. Tegelijkertijd haalt het waterschap duizenden liters water per seconde uit het Brielse Meer, om het tekort aan zoet water aan te vullen.

Dat kost veel energie en kan efficiënter, meent Delfland. Daarom gaat de pomp, die dag en nacht aan staat, minder uren aan. "Daarbij wordt de waterkwaliteit steeds in de gaten gehouden", zegt Marianne Doelman van het waterschap.

Aan de proef doen zeven tuinders rondom het gemaal mee. Net als Delfland meten ook zij het zoutgehalte in sloten rondom hun bedrijf. Het water mag namelijk niet te zout zijn, want dat is slecht voor het gewas in kassen.

Als alle puzzelstukjes op de juiste plek vallen, wordt minder zoet water en energie verbruikt, terwijl het gietwater van goede kwaliteit blijft. Voor de zomer worden de uitkomsten van de proef verwacht. 


Terug

Deel deze pagina: LinkedIn Google+
Boekestijn
Gerelateerd
Media Choice - powered by: HPU internet services / IB broadcast / Maxx-XS