Tip ons
Tip ons

Je kunt zelf jouw bijdrage/tip via dit formulier toesturen. Wij zullen deze controleren en mogelijk gebruiken voor publicatie. Let op! Aangeleverd materiaal dient rechtenvrij te zijn of er moet schriftelijk toestemming zijn verleend voor het gebruik ervan.

Nu:
Straks:
Nu:
Straks:

Proef bestrijding schadelijke weideplant met elektriciteit

Door: WOSRedactie

Gepubliceerd op: dinsdag 29 oktober 2019 15:28

Foto: Floor Koornneef


Op een weiland in Maasland is een proef uitgevoerd om de plant ridderzuring te bestrijden met behulp van elektriciteit. Komend voorjaar moet blijken hoe effectief het elektrocuteren is geweest, meldt het Agrarisch Collectief Midden-Delfland.

De proef is geïnspireerd op een soortgelijke bestrijding van de bij groenbeheerders gevreesde Japanse duizendknoop. Dat is op zich niet verrassend, want de zuring behoort tot de duizendknoop-familie. "Ridderzuring heeft een dikke penwortel. De plant uitsteken is een arbeidsintensieve klus en is niet altijd effectief, want uit afgebroken stukjes wortel kunnen zo weer nieuwe planten ontstaan", verklaart het Agrarisch Collectief.

Boeren in Midden-Delfland vroegen zich af of elektriciteit een alternatief zou kunnen zijn voor het chemisch bestrijden. Initiatiefnemer van de proef, Roel van Buuren (boerderij Landlust), nodigde Gerrit Nieuwenhuizen (Ramm Equipment) uit voor een demonstratie in Maasland.

Met een onder stroom gezette lans strijkt Van Nieuwenhuizen langs de stelen van een grote zuringplant. Op de lans staat 3.000 tot 5.000 volt, afhankelijk van het vocht in de bodem en de soort plant die je wilt bestrijden. De stroom zorgt ervoor dat de celwanden van de plant knappen en dat ook de wortel kapot gaat. Het bodemleven zou geen effect ondervinden van de elektriciteit. "Wormen kruipen wel weg bij de behandelde plant en bij de aardpen, maar alleen wat wordt aangeraakt door de lans gaat dood", aldus Van Nieuwenhuizen.

Na afloop van de demonstratie worden de behandelde zuringplanten netjes gemarkeerd met stokjes. In de lente moet blijken of het elektrocuteren nu heeft gehad of dat het toch een kwestie blijft van uitgraven. Er kleeft overigens voor de boeren wel een flink prijskaartje aan het apparaat: circa 20.000 euro.


Terug

Deel deze pagina: LinkedIn Google+
GJ
Gerelateerd
Media Choice - powered by: HPU internet services / IB broadcast / Maxx-XS