Archief

Protest bij Coldenhove tegen gaswinningsplannen

Politieke partijen uit Maassluis en Vlaardingen gaan op zaterdag 25 mei samen met diverse bewoners en natuur- en milieuorganisaties protesteren tegen de plannen van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM). De NAM is van plan door te gaan met gaswinning in Westland. Het manifest wordt gehouden op de winningslocatie Coldenhove in De Lier.

Minister Wiebes (Economische Zaken en Klimaat) gaf de NAM onlangs toestemming om door te gaan met de gaswinning onder de velden Gaag, Maasdijk, 's-Gravenzande, Monster en De Lier. Hier werd al gas gewonnen, maar de NAM wil langer doorgaan dan gepland. De NAM verwacht de gasproductie te kunnen verhogen door wijzigingen in de bestaande putten en fracking (hydraulische stimulatie) in het gasveld Maasdijk. In totaal moet er nog 2.093 miljoen kubieke meter gas uit de grond worden gehaald. Naar verwachting zorgt de gaswinning voor een maximale bodemdaling van 2 centimeter.

De diverse partijen verwachten vooral door het fracken grote problemen. "Hiermee lopen gebouwen, huizen en infrastructuur in de regio risico op schade. Daarnaast zijn de gevolgen van de extra gaswinning en de bijbehorende bodemdaling voor natuur, milieu en klimaat onduidelijk."