Tip ons
Tip ons

Je kunt zelf jouw bijdrage/tip via dit formulier toesturen. Wij zullen deze controleren en mogelijk gebruiken voor publicatie. Let op! Aangeleverd materiaal dient rechtenvrij te zijn of er moet schriftelijk toestemming zijn verleend voor het gebruik ervan.

Nu:
Straks:
Nu:
Straks:

Raad wacht niet op nieuwe burgemeester met lintjesmotie

Door: Richard Vroom

Gepubliceerd op: maandag 8 oktober 2018 19:20


Burgemeester Van Ardenne wordt volgende week dinsdag vrijwel zeker door een meerderheid van de Westlandse gemeenteraad voor het blok gezet. Het verzoek is om de eerstvolgende lintjesregen te houden in een locatie waar alle genodigden "in dezelfde ruimte getuige kunnen zijn van dat bijzondere en eervolle moment".

Begin september maakte Van Ardenne in een commissievergadering duidelijk dat dit voor haar niet het belangrijkste criterium is bij het uitreiken van koninklijke onderscheidingen. Zij vindt dat er slechts één locatie voor de lintjesregen in aanmerking komt: het gemeentehuis in Naaldwijk.

In dat nieuwe gemeentehuis werd de lintjesregen dit jaar voor het eerst gehouden. Vanwege het aantal te decoreren personen was het totaal aantal gasten zo groot, dat niet iedereen in de raadszaal paste bij de uitreiking. Een deel van de genodigden moest daardoor de ceremonie in een andere zaal via een beeldscherm volgen.

Instemming
De Seniorenraad Westland vond dat een onwenselijke situatie en stuurde daarover een brief naar de gemeenteraad. Daarin werd ervoor gepleit deze bijeenkomst te laten plaatsvinden in een mooie, ruime zaal, waar ruimte is voor die familieleden die voor de gedecoreerde dierbaar zijn. Dat schrijven verkreeg volop instemming van GemeenteBelang Westland en CDA. De ChristenUnie-SGP en Westland Verstandig spraken zich er ook in positieve bewoordingen over uit.

Burgemeester Van Ardenne snapte hier niets van, maar woog tegelijkertijd af dat het onderwerp wel niet meer op haar pad zou komen: haar waarnemerschap houdt immers eind dit jaar op. "U kiest straks een nieuwe burgemeester. Neem dit mee in uw overwegingen", adviseerde zij de commissieleden begin september enigszins cynisch.

GemeenteBelang Westland, CDA en Westland Verstandig, samen een raadsmeerderheid vormend, hebben voor de komende raadsvergadering een motie op de agenda laten zetten om ‘één zaal voor allemaal’ te bewerkstelligen. Zij stellen onder meer dat meerdere raadsleden beklag hebben gedaan over de afgelopen uitreiking en dat er vóór de uitreiking al werd gewaarschuwd dat de gekozen locatie een verkeerde zou zijn.


Meer wensen
De genoemde fracties hebben tegelijkertijd nog enkele andere wensen. Zij willen dat de uitreiking jaarlijks in een andere kern wordt georganiseerd, "mits er een ruimte voorhanden is waar de uitreiking op een waardige manier plaats kan vinden". Ook willen zij dat er van de uitreiking een beeldverslag wordt gemaakt (binnen het huidige budget en uitzendruimte) "om zo nog meer aandacht te genereren voor diegenen die door de majesteit zijn gedecoreerd met een koninklijke onderscheiding".


Terug

Deel deze pagina: LinkedIn Google+
Greve banden algemeen
Gerelateerd
Media Choice - powered by: HPU internet services / IB broadcast / Maxx-XS