Nu:
Straks:
Nu:
Straks:

Raadsmeerderheid wil Gravin Machteld terug op Marktplein

Door: Richard Vroom

Gepubliceerd op: woensdag 13 juni 2018 00:16

Foto: Kunstenares Ingrid Rollema spreekt Westlandse raad toe


Het beeld van Gravin Machteld moet worden teruggeplaatst op het inmiddels vernieuwde Marktplein in 's-Gravenzande. Dat heeft een meerderheid van de gemeenteraad van Westland dinsdagavond uitgesproken.

De voorstanders vinden, dat het Marktplein ruimtelijker en groter is geworden. Het beeld zou niet meer dan negen vierkante meter opeisen.

Er ontstond in de raad nog een discussie over de het al dan niet frustreren van het participatieproject dat aan de vernieuwing van het Marktplein vooraf is gegaan. Tijdens dat project was de uitkomst, dat voor dit beeld elders in ’s-Gravenzande een nieuwe plek zou moeten worden gevonden. Vooral fractievoorzitter Sander Zuyderwijk (VVD) en zijn collega Remmert Keizer (GBW) kwamen fel tegenover elkaar te staan. Zuyderwijk stelde, dat het participatieproject gerespecteerd moest worden. Keizer zei, dat dit niet betekent dat de gemeenteraad alle onderdelen van een participatietraject als voldongen feiten hoeft te aanvaarden.


20 voor, 18 tegen
Met name Westland Verstandig heeft, bij monde van voorman Peter Duijsens, in het recente verleden doorlopend een lans gebroken voor de terugkeer van het beeld na de vernieuwing van het Marktplein. Het was nu voor de derde keer in anderhalf jaar tijd, dat er over gestemd is in de gemeenteraad. Er bleek nu een kleine meerderheid voorstander te zijn. Behalve Westland Verstandig stemden ook de andere lokale partijen LPF en GBW voor de terugkeer op het plein. Samen waren zij goed voor 20 stemmen, de andere fracties stelden er daar 18 tegenover.

Kunstenares
Aan het begin van de vergadering was de raad toegesproken door kunstenares Ingrid Rollema, die het beeld van Gravin Machteld in 1996 heeft gemaakt ter gelegenheid van 750-jarig bestaan van 's-Gravenzande. Zij vindt dat het beeld op het Marktplein thuishoort. "Een beeld weghalen van zijn plaats, betekent dat het beeld ontdaan wordt van zijn oorspronkelijke betekenis", zei Rollema.


Terug

Deel deze pagina: LinkedIn Google+
Boekestijn
Gerelateerd
Media Choice - powered by: HPU internet services / IB broadcast / Maxx-XS