Archief
WOS

WOS

Relaxte koeien op drijvende boerderij

De 34 koeien op de drijvende boerderij in Rotterdam hebben het prima naar hun zin. Dat zegt Minke van Wingerden van de Floating Farm. De stal aan de rand van stadsdeel Delfshaven is het eerste drijvende exemplaar ter wereld en is tot stand gekomen dankzij bedrijven uit Westland en Maassluis.

In mei vorig jaar liepen de eerste melkkoeien over de brug de stal in. Nu, tien maanden later, kijkt Van Wingerden met een goed gevoel terug. "Ze hebben het echt naar hun zin. Ze glanzen, geven goed melk en liggen nu rustig te herkauwen. Dat is een goed teken."

De installatietechiek in de Floating Farm, de kas, de melkrobot en mestrobot komen bij Westlandse en Maassluise bedrijven vandaan. "Dit is geen traditionele stal, maar een transparante kas. We vinden het heel belangrijk dat mensen zien wat hier gebeurt."

Er wordt zoveel mogelijk circulair gewerkt; het voer komt uit de grote stad. De koeien eten aardappelschillen van de lokale frietfabriek, de masseerborstel komt uit een brouwerij en het gras groeide in het Feyenoord-stadion.

De kans is aanwezig dat de Floating Farm later ook elders opduikt. Daar loopt een aantal haalbaarheidsonderzoeken naar. "Een drijvende boerderij is heel aantrekkelijk in eilandstaat Singapore", zegt Van Wingerden. Er kunnenallerlei boerderijen rondom Singapore worden gelegd die voedsel voor de stad produceren.