Tip ons
Tip ons

Je kunt zelf jouw bijdrage/tip via dit formulier toesturen. Wij zullen deze controleren en mogelijk gebruiken voor publicatie. Let op! Aangeleverd materiaal dient rechtenvrij te zijn of er moet schriftelijk toestemming zijn verleend voor het gebruik ervan.

Nu:
Straks:
Nu:
Straks:

Ruzie met de buren: bemiddeling biedt uitkomst

Door: WOSRedactie

Gepubliceerd op: donderdag 9 augustus 2018 15:19

Foto: Michiel Steenwinkel


Buurtbemiddeling Westland heeft in het eerste jaar 30 van de 44 aangemelde burenruzies weten op te lossen. Vorig jaar zomer zijn acht vrijwilligers via welzijnsorganisatie Vitis in Westland aan de slag gegaan om spanningen tussen buren op te lossen. Vitis is tevreden over het resultaat.

"Vaak gaat het om geluidsoverlast zoals douchen in de nacht of stofzuigen in de avond. Maar ook te hoge beplanting in de tuin komt voor. We hebben ook een geval gehad van een hond die altijd voor het tuinpad van de buren poepte," vertelt projectleider Jacqueline de Haan van Vitis.

Je zou zeggen dat dit zaken zijn die je ook zelf kunt oplossen met een kop koffie of een borrel. "Mensen moeten het eerst zelf proberen, dan pas komen wij. Toch lukt het soms pas met een onafhankelijke buurtbemiddelaar erbij," aldus De Haan.

Neutrale plek
Eric van der Wilk werkt 2 uur per week als vrijwilliger bij Buurtbemiddeling en benadrukt dat hij geen rijdende rechter is met een oordeel. "We luisteren eerst naar buur A en dan naar B en dan proberen we ze op een neutrale plek samen te brengen. We dragen geen oplossingen aan, maar laten de mensen zelf nadenken."

Soms benaderen mensen zelf de bemiddelaars, maar het gebeurt ook dat de politie of woningcorporaties mensen doorverwijzen. Slechts in 20 procent is geen resultaat bereikt. Het komt voor dat de bemiddelaars een zaak weer doorsluizen naar andere instanties.


Terug

Deel deze pagina: LinkedIn Google+
greve
Gerelateerd
Media Choice - powered by: HPU internet services / IB broadcast / Maxx-XS