Archief

Schoonmaakactie tegen plastic korrels Westland en Hoek van Holland

Een groep vrijwilligers gaat zaterdagochtend het strand tussen Hoek van Holland en 's-Gravenzande schoonmaken. Op de stranden spoelen al ruim een week plastic korrels aan. "Het aantal is zo aanzienlijk, dit kan ik niet alleen", aldus organisator Bianca Tiegelaar.

De opruimactie begint om 9.30 uur op Slag Vlugtenburg ('s-Gravenzande). Van daaruit wordt richting Hoek van Holland gewerkt. "Neem allemaal een zeef mee en emmer of zak om de korrels in te doen", roept Tiegelaar op.

De verzamelde korrels worden voorlopig bewaard voor verder onderzoek. Er is al een kilo van het spul opgestuurd naar een onderzoeker van de Wageningen Universiteit. Het is nog niet duidelijk wanneer hij zijn eerste bevindingen kan presenteren.



Stadsbeheer

Op het strand van Hoek van Holland zijn reinigers van Stadsbeheer woensdag al aan een grote schoonmaak begonnen. Het reinigen van het strand is nog een hele klus. "We proberen de plastickorrels van het strand af te krijgen. Maar het probleem is dat we dat niet machinaal kunnen. We moeten alles dus handmatig opruimen", vertelt Frank de Rij van Stadsbeheer Rotterdam.



Niet van de scheepsramp


De korrels komen in elk geval niet van de scheepsramp met de MSC Zoe, begin dit jaar, waarbij ruim 300 containers de zee in kieperden, zo liet Rijkswaterstaat eerder weten. De meldingen komen uit meerdere gemeenten. Mogelijk gaat het om granulaat uit waterzuiveringsinstallaties in Engeland, diverse onderzoeken wijzen daarop.