Tip ons
Tip ons

Je kunt zelf jouw bijdrage/tip via dit formulier toesturen. Wij zullen deze controleren en mogelijk gebruiken voor publicatie. Let op! Aangeleverd materiaal dient rechtenvrij te zijn of er moet schriftelijk toestemming zijn verleend voor het gebruik ervan.

Nu:
Straks:
Nu:
Straks:

Schoonmaakactie tegen plastic korrels Westland en Hoek van Holland

Door: Dennis van Schie

Gepubliceerd op: donderdag 4 april 2019 10:43

Foto: zeven van zwarte korrels - Rijnmond


Een groep vrijwilligers gaat zaterdagochtend het strand tussen Hoek van Holland en 's-Gravenzande schoonmaken. Op de stranden spoelen al ruim een week plastic korrels aan. "Het aantal is zo aanzienlijk, dit kan ik niet alleen", aldus organisator Bianca Tiegelaar.

De opruimactie begint om 9.30 uur op Slag Vlugtenburg ('s-Gravenzande). Van daaruit wordt richting Hoek van Holland gewerkt. "Neem allemaal een zeef mee en emmer of zak om de korrels in te doen", roept Tiegelaar op. 

De verzamelde korrels worden voorlopig bewaard voor verder onderzoek. Er is al een kilo van het spul opgestuurd naar een onderzoeker van de Wageningen Universiteit. Het is nog niet duidelijk wanneer hij zijn eerste bevindingen kan presenteren. 

Stadsbeheer
Op het strand van Hoek van Holland zijn reinigers van Stadsbeheer woensdag al aan een grote schoonmaak begonnen. Het reinigen van het strand is nog een hele klus. "We proberen de plastickorrels van het strand af te krijgen. Maar het probleem is dat we dat niet machinaal kunnen. We moeten alles dus handmatig opruimen", vertelt Frank de Rij van Stadsbeheer Rotterdam.

Niet van de scheepsramp

De korrels komen in elk geval niet van de scheepsramp met de MSC Zoe, begin dit jaar, waarbij ruim 300 containers de zee in kieperden, zo liet Rijkswaterstaat eerder weten. De meldingen komen uit meerdere gemeenten. Mogelijk gaat het om granulaat uit waterzuiveringsinstallaties in Engeland, diverse onderzoeken wijzen daarop.


Terug

Deel deze pagina: LinkedIn Google+
Greve banden algemeen
Gerelateerd
Media Choice - powered by: HPU internet services / IB broadcast / Maxx-XS