Tip ons
Tip ons

Je kunt zelf jouw bijdrage uploaden op onze website. Wij zullen deze controleren en bij goedkeuring publiceren.

Nu:
Straks:
Nu:
Straks:

Seksuele straatintimidatie per 1 januari strafbaar in Hoek van Holland

Wie na 1 januari in Hoek van Holland tegen vrouwen sist, scheldt, ze om seks vraagt of achternaloopt maakt kans op een boete van maximaal 4.100 euro of 3 maanden gevangenisstraf. Dat heeft de gemeente Rotterdam bekend gemaakt. Rotterdam wijzigt volgend jaar de APV (Algemene Plaatselijke Verordening) om dit voor elkaar te krijgen.

De maatregel wordt genomen naar aanleiding van een gemeentelijk onderzoek vorig jaar. Daaruit bleek dat 84 procent van de ondervraagde vrouwen in de leeftijd van 18 tot 45 jaar in Rotterdam te maken krijgt met seksuele straatintimidatie. Vanaf juli starten Rotterdamse handhavers, vooruitlopend op het verbod, met het constateren van straatintimidatie en het geven van waarschuwingen aan plegers.

Wethouder Joost Eerdmans: "Seksuele straatintimidatie is onacceptabel. Iedereen hoort op straat, waar dan ook, zich veilig te voelen en iedereen moet veilig en ongehinderd over straat kunnen gaan. Het feit dat vrouwen zich zo beperkt voelen in hun vrijheid dat zij hun kleding aanpassen of bepaalde delen van de stad ontwijken, is niet acceptabel. Daarom ligt hier nu dit plan tegen straatintimidatie."

Er komt een speciale training voor alle professionals die met de handhaving te maken gaan krijgen. Er worden vier extra (undercover) bijzondere opsporingsambtenaren opgeleid die zich gaan toeleggen op de handhaving. Er komt een meldpunt voor slachtoffers en omstanders, en een stadsbrede campagne moet de bewustwording aanwakkeren dat seksuele straatintimidatie niet acceptabel is.

Het plan van aanpak is tot stand gekomen in samenspraak met politie, OM, Erasmus Universiteit, Stichting Stop Straatintimidatie, Stichting JOZ, Centrum voor Seksueel Geweld, diverse Rotterdamse maatschappelijke organisaties en de gemeente Rotterdam. De gemeente overweegt om na seksuele straatintimidatie ook voor het belagen van homo's, lesbiennes, bi-seksuelen en transgenders een aparte aanpak op te stellen.


Deel deze pagina: LinkedIn Google+
Media Choice - powered by: HPU internet services / IB broadcast / Maxx-XS