Stefan van Eijk

Sensatie in Kwintsheul: Quintus in halve finale Challenge Cup

De handbaldames van Quintus staan in de halve finale van de Challenge Cup. In een bomvolle Eekhouthal in Kwintsheul werd de tweede kwartfinale opnieuw gewonnen van het Spaanse Rincon Fertilidad de Malaga, deze keer met 34-31.

Quintus wist het eerste treffen vorige week in Spanje al knap te winnen met 26-29. In de halve finale nemen de Heulse meiden het op tegen de Poolse ploeg SPR Pogon Szczecin. Het is voor de tweede keer in de historie dat Quintus de halve finale van de Europese Challenge Cup bereikt.

De wedstrijd was uitermate spannend. Beide ploegen ontliepen elkaar weinig. Pas in de laatste vijf minuten wist Quintus de overwinning naar zich toe te trekken. In de voorgaande 55 minuten was het qua stand stuivertje wisselen. De Heulse ploeg mocht met twee doelpunten verschil verliezen en het gat was nooit meer twee doelpunten in het voordeel van Malaga.

Malaga bestreed Quintus met een minder hoge dekking (5-1 verdediging) en ging pas in de tweede helft over op een hogere dekking zoals het in de heenwedstrijd deed. Quintus hield het bij een 6-0 dekking. De Heulse ploeg had geleerd van de heenwedstrijd en kwam makkelijker tot score. Aan de andere kant stond de Heulse dekking goed met Esther de Vos als rots in de branding. De Spaanse ploeg kreeg opvallend makkelijk strafworpen mee, maar dat deerde Quintus niet.

Quintus controleerde in de openingsfase de wedstrijd en kwam pas bij een 5-6 tussenstand voor de eerste keer op achterstand. Dit kwam door een twee minuten tijdstraf. Deze fase werd afgesloten met een 5-7 voorsprong voor Malaga. Daarna antwoordde Quintus met drie doelpunten op rij, waarna Malaga weer uitliep naar een voordelige marge van twee treffers (8-10). Wederom was hier een tijdstraf aan Heulse kant voor nodig. Quintus liet zich niet van de wijs brengen en bleef geduldig de aanval zoeken. De laatste tien minuten van de eerste helft ging gelijk op. De laatste twee minuten moest Quintus weer een tijdstraf incasseren en in dit geval wist Malaga niet te profiteren, maar was de thuisploeg die dat deed. Quintus behield de kleine voorsprong (14-13)en wist zelfs het rustsignaal te bereiken met een 16-14 voorsprong.

In een levendige openingsfase van de tweede helft behield Quintus de voorsprong. Angelique van Duijvenbode en Cynthia Devilee-Grift waren de beweeglijke opbouwers en daar had Malaga het moeilijk mee. Na 35 minuten spelen was de stand 17-15 in het voordeel van Quintus. In de daarop volgende 10 minuten vielen de doelpunten als rijpe appelen. Met nog een kwartier te spelen was de tussenstand 22-22. Gedurende de wedstrijd en vooral in het laatste kwartier was het gevoel aanwezig dat Quintus met een positief resultaat zou gaan afsluiten. De ploeg speelde zowel aanvallend als verdedigend geconcentreerd en repareerde met gemak een achterstand (23-24). De laatste tien minuten gingen in met een 24-24 tussenstand. Quintus zat in de slotfase altijd aan de goede kant van de score. Daisy Hage moest de laatste zeven minuten langs de kant toekijken na haar derde tijdstraf, De man minder in het veld bracht Quintus niet in verlegenheid. Nog geen minuut later stond Malaga met een man minder op het veld. In deze fase besliste Quintus de wedstrijd en kon het enkele minuten voor tijd al een ticket voor de halve finale veilig stellen. Quintus won met 34-31.

Bij Quintus scoorde Cynthia Devilee-Grift haar 100ste doelpunt in Eurpees verband. Dit gebeurde bij haar eerste treffer (4-3). Devilee-Grift heeft nu 102 doelpunten gemaakt in 31 duels. Lisanne Zwinkels evenaarde haar doelpunten record in een wedstrijd en kwam tot negen treffers. Zij heeft nu 63 doelpunten op haar naam staan in Europa. Anouk Zwinkels speelde haar 30ste wedstrijd. Quintus kreeg twee strafworpen (raak door Hage en Martens) en Malaga mocht acht keer aanleggen voor een strafworp. Malaga kreeg twee tijdstraffen. Quintus kreeg zes tijdstraffen.

Doelpuntenmakers: Lisanne Zwinkels (9), Anouk Zwinkels (6), Britt van Steekelenburg (4), Cynthia Devilee-Grift (3), Daisy Hage (3), Esmée Martens (3), Angelique van Duijvenbode (2), Dorien van Wissen (2), Jill van der Zeijden (2).

Het wedstrijdverslag is maandagavond vanaf 19.10 uur te zien in WOS Sport op WOS TV.