Tip ons
Tip ons

Je kunt zelf jouw bijdrage/tip via dit formulier toesturen. Wij zullen deze controleren en mogelijk gebruiken voor publicatie. Let op! Aangeleverd materiaal dient rechtenvrij te zijn of er moet schriftelijk toestemming zijn verleend voor het gebruik ervan.

Nu:
Straks:
Nu:
Straks:

Slob dreigt met ingrijpen bij Westlandse raad

Door: Bas Booister

Gepubliceerd op: donderdag 11 juli 2019 18:11

Foto: Arie Slob


Onderwijsminister Arie Slob wil dat de Westlandse gemeenteraad alsnog instemt met de komst van islamitische basisschool Yunus Emre. Doet de raad dat niet, dan grijpt de minister in. Slob: "Dit is een laatste kans voor de gemeenteraad om zich aan de uitspraak van de Raad van State te houden."

In april heeft de Raad van State geoordeeld dat Yunus Emre voldoende heeft aangetoond dat er interesse is voor een islamitische basisschool in de gemeente. Volgens de wet moet een nieuwe school dan voor bekostiging in aanmerking komen.

Gaat de gemeenteraad van Westland aankomende dinsdag niet akkoord met het opnemen van de school in het Plan van Scholen 2020-2023, dan zal de minister zelf namens de raad een besluit nemen. Op die manier komt Yunus Emre per 1 augustus 2020 alsnog in aanmerking voor bekostiging vanuit het rijk.

Integratie
Westland Verstandig, GBW en LPF weigerden afgelopen dinsdag om de islamitische basisschool Yunus Emre op te nemen in het Plan van Scholen, omdat ze vinden dat een dergelijke school niet zou helpen bij de integratie van leerlingen die veelal buitenlandse 'roots' hebben. De drie partijen hebben de meerderheid in de gemeenteraad.

Burgemeester Arends liet meteen weten door de weigering van de lokale partijen niet anders te kunnen dan de minister van Onderwijs te wijzen op zogeheten taakverwaarlozing van de Westlandse gemeenteraad. Dat heeft hij gedaan. Het besluit is in strijd met de vrijheid van onderwijs die in de grondwet is vastgelegd.

Uniek
Het is overigens nog niet eerder voorgekomen dat een gemeenteraad een uitspraak van de Raad van State negeert om de komst van een basisschool tegen te houden, zo liet het ministerie van Onderwijs eerder al weten aan WOS Media.

Bij Yunes Emre werd woensdag zeer verbaasd gereageerd op de beslissing van de gemeenteraad. "De meerderheid van die gemeenteraad houdt zich niet aan de grondwet en toont geen respect voor ons rechtssysteem", zei directeur Abdelsadek Maas, die meteen contact zocht met zijn advocaat.


Onderstaand item maakten we afgelopen woensdag over dit onderwerp:


Terug

Deel deze pagina: LinkedIn Google+
TipTop
Gerelateerd
Media Choice - powered by: HPU internet services / IB broadcast / Maxx-XS