Tip ons
Tip ons

Je kunt zelf jouw bijdrage/tip via dit formulier toesturen. Wij zullen deze controleren en mogelijk gebruiken voor publicatie. Let op! Aangeleverd materiaal dient rechtenvrij te zijn of er moet schriftelijk toestemming zijn verleend voor het gebruik ervan.

Nu:
Straks:
Nu:
Straks:

SodM: 'Veiligheid aardwarmteputten moet omhoog'

Door: Stefan van der Meer

Gepubliceerd op: maandag 21 januari 2019 15:02

Foto: Archieffoto Dennis van Schie


Het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) gaat strengere eisen opstellen waaraan aardwarmteputten moeten voldoen om te zorgen dat het veilig blijft. Veel projecten hebben last van roestvorming in de metalen buizen, waarin het water omhoog wordt gepompt en weer naar beneden gaat. Dit kan zorgen voor lekkages en dat is slecht voor het milieu.

De nieuwe eisen gaan gelden voor nieuwe aardwarmteprojecten. "Het is makkelijker om de eisen op te stellen voor nieuwe putten", laat een woordvoerster van SodM weten. "Voor de huidige putten zijn strengere eisen geen oplossing, daar zullen we tijdens onze inspecties streng (blijven) kijken naar de integriteit van de put en de manier waarop de geothermist dit in de gaten houdt en of deze tijdig actie onderneemt."

Roestvorming ontstaat door het oppompen van zout water uit de ondergrond. Volgens het SodM hebben vrijwel alle projecten in Nederland hier last van. "In sommige gevallen is de put zelfs stilgelegd om lekkage naar de omgeving te voorkomen", aldus inspecteur-generaal Kockelkoren op de SodM-website.

In onze regio zijn al meerdere aardwarmteprojecten actief. Onder meer in Honselersdijk, De Lier, Poeldijk en Kwintsheul gebruiken tuinders de warmte om hun kassen op temperatuur te brengen. Voor zover bekend zijn deze putten nog niet stilgelegd vanwege roest.


Terug

Deel deze pagina: LinkedIn Google+
GJ
Gerelateerd
Media Choice - powered by: HPU internet services / IB broadcast / Maxx-XS