Archief
Louwrens Parre

Louwrens Parre

Software gijzelt ingebruikname Hoekse Lijn

De software die gebruikt wordt om de Hoekse Lijn te beveiligen blijft de boosdoener. Wethouder Adriaan Visser van Rotterdam heeft in een brief aan de gemeenteraad aangegeven dat de geconstateerde problemen voor een verdere vertraging voor de ingebruikname van de lijn zorgen. Maar hoeveel vertraging, is niet duidelijk.

Er volgen nu onderzoeken naar een oplossing voor de problematiek: "Wanneer deze onderzoeken zijn afgerond en er een plan van aanpak van de softwareleverancier is gepresenteerd, is duidelijk wat de gevolgen zullen zijn voor de verdere planning. Wanneer dit bekend is zullen we u nader informeren", aldus Visser.

Tijdens een testrit is geconstateerd dat bij het passeren van een metro de overweg bij de Deltaweg in Maassluis niet geheel gesloten was. In verband met deze fout kan er geen veiligheidsverklaring worden afgegeven. Onduidelijk is nog of er ook problemen zijn bij andere overwegen.

Daarnaast zijn er storingen in het versturen van de snelheidscode naar de metrovoertuigen die rijden op de baan. Daardoor remt de metro automatisch af naar een veel lagere snelheid. De oorzaak van de verstoringen wordt onderzocht. Dit zorgt er ook voor dat delen van het testprogramma niet uitgevoerd kunnen worden volgens planning.

Kosten en planning

Onduidelijk is nog hoeveel vertraging de verstoringen opleveren. Iedere maand extra vertraging in dit jaar kost zo'n 1,5 miljoen euro inclusief de kosten voor het vervangend vervoer. Dat betekent dat er nog maximaal vier maanden extra vertraging kan worden opgevangen binnen de projectbegroting, zolang er zich geen andere onvoorziene zaken voordoen die financiƫle consequenties voor het project hebben, schrijft Visser.

Categorieen:
Maassluis Politiek